Kuchnia: Lirin-Dahr
Najbardziej rozpoznawalnym elementem kuchni Lirin-Dahr są dania z lotosu – jego korzeń jest tu podawany pieczony lub gotowany do niemal każdego dania, a jego wersja pieczona w cieście na głębokim tłuszczu to popularna uliczna przekąska. Poza tym używa się go również jako wkładki do zup, zamiast makaronu czy kaszy, stanowi również podstawę nagto – bardzo treściwej zupy z korzenia i nasion lotosu oraz żeberek wieprzowych. Samego mięsa jada się w Lirin-Dahr dość sporo, głównie w postaci szaszłyków albo cienko skrawanych kawałków z pieczonej w całości tuszy. W marynatach dominuje smak ostry i słodki. Mocny alkohol nie jest szczególnie popularny w tym kraju, choć w świecie Lirin-Dahr słynie ze złotej wódki o słodko-orzechowym smaku – mihar – którą destyluje się z nasion wczesnych odmian lotosu. Jednak najczęściej pijana w tym kraju – jak zresztą na całym obszarze Wielkiej Pustyni Słońca – jest mocna, słodka herbata oraz wody owocowe. Piwo bądź wino gronowe stanowi tu raczej zagraniczną ciekawostkę niż standard, a z lekkich alkoholi najczęściej spotkać można inne wina owocowe o niewielkiej mocy.
Popularnym deserem jest amala – bardzo słodkie ciasto z rodzynkami i daktylami, które podaje się pokrojone w dużą kostkę i zalane gorącym mlekiem z miodem w takiej ilości, aby było bardzo mokre, ale nie stanowiło zupy mlecznej. Poza tym kolejnym słodkim rarytasem cieszącym się dużą popularnością jest basbus, zrobiony z kaszy manny, podawany na zimno ze słodkim syropem i jogurtem.