Kuchnia: Wyspa Lariv

Z Grymuar
Wersja z dnia 15:39, 22 kwi 2018 autorstwa Callisto (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "Kuchnię Lariv można opisać jako bardzo prostą i egzotyczną jednocześnie. Dostępne lokalnie składniki je się głównie surowe, czego dobrym przykładem jest z pe...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Kuchnię Lariv można opisać jako bardzo prostą i egzotyczną jednocześnie. Dostępne lokalnie składniki je się głównie surowe, czego dobrym przykładem jest z pewnością sałatka z serc palm bądź mus z mango. Bardziej wyrafinowanym i treściwszym daniem charakterystycznym dla tego miejsca jest zupa z żółwia oraz żółwie jaja marynowane w solance tak długo aż zupełnie ściemnieją. Na Lariv nie jada się zbyt wielu rodzajów zbóż, gdyż nie ma warunków do ich uprawy, dlatego głównym źródłem węglowodanów dla mieszkańców wyspy są manioki i białe bataty, delikatniejsze w smaku niż ich typowa pomarańczowa odmiana. Z mąki z manioku produkuje się zaś mąkę. Z niej formuje się niewielkie kuleczki gotowane w ziołowych wywarach, często słodzonych cukrem trzcinowym, miodem bądź zabielane mlekiem kokosowym - w ten sposób powstaje treściwy napój traktowany czasem jako śniadanie bądź przekąska: herbata perłowa. Inną typową dla tego miejsca przekąską są suszone owady - pasikoniki, mrówki, larwy, które czasami obtacza się w pikantnych przyprawach. Jest to jedno z podstawowych źródeł białka poza rybami, gdyż na wyspie brakuje dużych ssaków, na które można by polować, a hodowla jest trudna i mało opłacalna.

Z Lariv pochodzi pewna bardzo szlachetna, dzika odmiana wanilii o długich, mocno zawiniętych na końcach laskach, które pokrywa równomierny biały nalot. Lokalnie jest to towar stosunkowo łatwo dostępny i z pewnością nie tak kosztowny jak na kontynencie, gdzie tę luksusową przyprawę eksportuje się głównie z myślą o królewskich stołach. Spożycie alkoholu na wyspie jest niewielkie, a produkowane lokalnie trunki to głównie niskoprocentowe napoje powstał z fermentowanej pulpy bananowej bądź wiórków kokosa. Znacznie popularniejsze są w tym rejonie napary z kwiatów, a w okolicach głównego portu wyspy również kawa serwowana w popularnym zajeździe u Lucy’ego na obrzeżach miasta.