Kuchnia: Kryształowe Królestwo

Z Grymuar
Wersja z dnia 20:48, 4 mar 2018 autorstwa Meridion (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "Uważane za najbardziej elfie ze wszystkich państw Kryształowe Królestwo może pochwalić się kuchnią kolorową i fantazyjną. Najbardziej wzrok przykuwają, oczywi...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Uważane za najbardziej elfie ze wszystkich państw Kryształowe Królestwo może pochwalić się kuchnią kolorową i fantazyjną. Najbardziej wzrok przykuwają, oczywiście, desery, a wśród nich prym wiodą kandyzowane kwiaty. Elfy produkują słodycze ze wszystkich jadalnych odmian kwiatów, część z nich jest obtaczana w cukrze, a część glazurowana - jeżeli do pracy weźmie się sprawny cukiernik płatki nie stracą koloru, a kwiat będzie wyglądał na wykonany ze szkła i będzie miał przy tym piękny, żywy kolor; takie małe dzieła sztuki zatyka się na pomalowane na zielono patyczki, by jeszcze bardziej przypominały swój pierwowzór. Oprócz tego w Kryształowym Królestwie produkuje się bardzo dużo konfitur i przetworów, wykorzystując do tego zarówno owoce, jak i kwiaty a nawet liście, dzięki czemu otrzymuje się bardzo oryginalne smaki, czasami wręcz wytrawne.

Tutejsze alkohole również przypominają dzieła sztuki. Elfia wódka jeżynowo-lawendowa ma niezwykły fioletowy kolor, z kwiatów wiśni jest różowa o oszałamiającym zapachu i słodyczy, zaś w tej z bzu lilaka unoszą się pojedyncze kwiatki, tak delikatne, że rozpuszczają się na języku, a każdy taki trunek zamknięty jest w kryształowej butelce rżniętej w fantazyjne wzory. To tutaj produkuje się najwięcej win alchemicznych, tutaj też została pierwszy raz opracowana receptura na nie.

Wśród dań bardziej treściwych w Kryształowym Królestwie dominują dary lasu, je się tutaj bardzo dużo grzybów, leśnych jagód oraz dziczyzny. Piecze się tutaj pasztety nadziewane jajkami przepiórczymi oraz gotowane wiele godzin w grzybowym wywarze mięso z jelenia, zaś z sarniny przyrządza się pieczeń z jałowcem i morelami. Drobny makaron przypominający kaszę gotuje się tutaj na gęsto i dodaje do niego czarne trufle, leśne grzyby oraz pietruszkę i twardy, aromatyczny ser. Sycącą i tanią potrawę stanowią duże kapelusze leśnych grzybów panierowane w cieście bądź bułce tartej i smażone na złoty kolor.

Kuchnia
Kuchnia Regionalna Kuchnia: Adrion - Kuchnia: Arrantalis - Kuchnia: Arturon - Kuchnia: Danae - Kuchnia: Demara - Kuchnia: Efne - Kuchnia: Ekradon - Kuchnia: Elfidrania - Kuchnia: Elisia - Kuchnia: Fargoth - Kuchnia: Karnstein - Kuchnia: Katima - Kuchnia: Kryształowe Królestwo - Kuchnia: Leonia - Kuchnia: Limaria - Kuchnia: Lirin-Dahr - Kuchnia: Mauria - Kuchnia: Menaos - Kuchnia: Meot - Kuchnia: Nandan-Ther - Kuchnia: Nowa Aeria - Kuchnia: Ostatni Bastion - Kuchnia: Rapsodia - Kuchnia: Rododendronia - Kuchnia: Rubidia - Kuchnia: Serenaa - Kuchnia: Shari - Kuchnia: Soral - Kuchnia: Thenderion - Kuchnia: Trijou - Kuchnia: Trytonia - Kuchnia: Turmalia - Kuchnia: Valladon
Potrawy Czekoladki Wawrzynowe - Elfia nalewka “Bratanka” - Gochuya - Krem Różany - Miód Pierwiosnkowy - Napar Branny - Sznycel Odwrotniś - Karnsteiner Orchideer - Bollha
Napoje Czaj de Nate’a