Kuchnia: Wyspa Syren: Różnice pomiędzy wersjami

Z Grymuar
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "Mieszkańcy Wyspy żywią się głównie nieprzetworzonymi darami natury, w ich diecie dominują surowe ryby i rośliny wodne, w tym słodkowodna rukiew bądź liczne od...")
 
(Brak różnic)

Aktualna wersja na dzień 16:40, 22 kwi 2018

Mieszkańcy Wyspy żywią się głównie nieprzetworzonymi darami natury, w ich diecie dominują surowe ryby i rośliny wodne, w tym słodkowodna rukiew bądź liczne odmiany wodorostów rosnących w zacisznych zatoczkach. Jest to jednak raj dla wielbicieli skorupiaków, gdyż w morzach okalających wyspę żyje wiele ich gatunków niespotykanych nigdzie indziej. Do największych rarytasów można zaliczyć z pewnością dania ze ślimaka morskiego okiko, który przez swoje czerwone falbaniaste płetwy bywa nazywany Zachodnią Tancerką. Jego mięso jest białe i surowe przypomina w konsystencji galaretkę, ugotowane zaś w odpowiedni sposób jest miękkie i delikatne, trochę jak mięso ryb. Ma delikatny słodko-słony posmak. Bardzo popularnym sposobem przyrządzenia okiko jest ha-okiko. Zamysł tego dania polega na podaniu bardzo gorącej zupy, do której na osobnym talerzyku serwowane są surowe kawałki mięsa ślimaka - gotuje się je poprzez krótkie zanurzenie w zupie i spożywa ledwo ścięte, a na sam koniec wypija wywar, w którym moczyło się mięso. W najprostszej wersji wystarczy miska z wrzątkiem, lecz może to być również wywar warzywny bądź rybny, który jednak nie może smakiem zdominować delikatnego okiko. W podobny sposób można przygotować wiele innych owoców morza oraz nawet niewielkie kawałki bądź bardzo cienkie plastry mięsa.

Jeśli zaś chodzi o słodycze, oprócz świeżych owoców Wyspa Syren ma do zaoferowania jedynie ciężkie, wilgotne, przypominające trochę zakalec ciasto orzechowe tradycyjnie podawane ze śmietanką kokosową.