Kuchnia: Arturon

Z Grymuar
Skocz do: nawigacja, szukaj

Arturon bywa utożsamiany z targowiskiem, a co za tym idzie jest to miejsce, gdzie najłatwiej kupić coś do jedzenia bezpośrednio na ulicy, z przenośnych kotłów i od drobnych sprzedawców specjalizujących się w prostych daniach, które łatwo spożywać w biegu. Popularne są tutaj na przykład bułki nadziewane pieczonym mięsem, warzywami i szczodrze polewane aromatycznymi sosami. Paszteciki z przeróżnymi nadzieniami również można tutaj kupić na każdym rogu, a kto nie boi się ubrudzić sobie rąk podczas jedzenia, może spróbować potraw z kaszy, makaronu bądź ryżu, które smaży się tutaj w głębokich patelniach z przeróżnymi dodatkami, głównie jednak z warzywami i ostrymi przyprawami sprowadzanymi na statkach - takie specjały je się palcami ze zwiniętych w rożek albo łódkę liści palmowych. Mniej brudzące są szaszłyki z warzyw, mięsa bądź ryb, pieczone nad węglami bądź gotowane na parze. Ryby w Arturonie je się zarówno pieczone, wędzone, duszone, jak i na surowo, często z sosem ze sfermentowanych sardeli pochodzącym z Trytonii. Najświeższe ostrygi skrapia się jedynie sokiem z cytryny albo odrobiną octu i zjada prosto z muszli, a równie popularne kalmary piecze się na ruszcie albo nadziewa i gotuje w sosie, zaś na straganach podaje się je usmażone w lekkim cieście na bazie piwa, usmażone na głębokim tłuszczu.

Desery w Arturonie, tak samo jak dania wytrawne, również można kupić na ulicy od kramarzy. Najbardziej rozpoznawalne są drobne pączki - nie większe od orzecha włoskiego - obtaczane w aromatyzowanych cukrach i zamorskich korzennych przyprawach. Oprócz nich piecze się tutaj rożki, które później nadziewa się kremem i świeżymi owocami, a także smaży grube wafle, które najlepiej smakują polane syropem.

W Arturonie pije się ajran - napój na bazie jogurtu i wody, przyprawiony odrobiną soli, który bardzo orzeźwia i doskonale komponuje się z tutejszą kuchnią. Z tego rejonu nie pochodzą żadne znane alkohole, pija się jednak wiele trunków z importu, zwłaszcza tych zamorskich.

Kuchnia
Kuchnia Regionalna Kuchnia: Adrion - Kuchnia: Arrantalis - Kuchnia: Arturon - Kuchnia: Danae - Kuchnia: Demara - Kuchnia: Efne - Kuchnia: Ekradon - Kuchnia: Elfidrania - Kuchnia: Elisia - Kuchnia: Fargoth - Kuchnia: Karnstein - Kuchnia: Katima - Kuchnia: Kryształowe Królestwo - Kuchnia: Leonia - Kuchnia: Limaria - Kuchnia: Lirin-Dahr - Kuchnia: Mauria - Kuchnia: Menaos - Kuchnia: Meot - Kuchnia: Nandan-Ther - Kuchnia: Nowa Aeria - Kuchnia: Ostatni Bastion - Kuchnia: Rapsodia - Kuchnia: Rododendronia - Kuchnia: Rubidia - Kuchnia: Serenaa - Kuchnia: Shari - Kuchnia: Soral - Kuchnia: Thenderion - Kuchnia: Trijou - Kuchnia: Trytonia - Kuchnia: Turmalia - Kuchnia: Valladon
Potrawy Czekoladki Wawrzynowe - Elfia nalewka “Bratanka” - Gochuya - Krem Różany - Miód Pierwiosnkowy - Napar Branny - Sznycel Odwrotniś - Karnsteiner Orchideer - Bollha
Napoje Czaj de Nate’a