Kuchnia: Leonia
Leonia słynie przede wszystkim ze sposobu, w jaki lokalna ludność celebruje posiłki. Obfite kolacje jada się całą rodziną, niejednokrotnie razem z sąsiadami. Na stołach pojawia się wtedy wiele półmisków z gotowymi daniami, dodatkami i przekąskami, które można dowolnie mieszać i zestawiać. Wśród potraw na pewno pojawi się ryż zapiekany z dodatkiem wiórków kokosowych, daktyli i wyrazistych przypraw korzennych. Popularnym daniem na ciepło jest pieczona na węglach makrela podawana z pastą z ostrej papryki i kolendry oraz pieczone świeże owoce morza skropione sokiem z cytryny. Wiele morskich skorupiaków spożywa się tutaj na surowo, z ewentualnym dodatkiem oliwy, czosnku bądź ziół, zaś innym sposobem podawania ich na ciepło jest podsmażanie ich z makaronem i sosem na bazie śmietany i białego wina. Skoro już o winie mowa, w Leonii niezwykle popularnym trunkiem jest słodkie wino owocowe, którego głównym składnikiem są granaty oraz śliwki - podaje się je mocno schłodzone na koniec posiłku. Wielbiciele mocniejszych alkoholi w Leonii mogą posmakować tutejszej wódki z wiórków kokosowych, którą można pić czystą bądź zmieszaną z mlekiem.
Deserem i jednocześnie szybką przekąską sprzedawaną na ulicznych bazarach są ciepłe bułki pszenne nadziewane pastą z daktyli i drobno siekanych orzechów. Oprócz tego mieszkańcy Leonii najchętniej spożywają świeże oraz kandyzowane owoce.