Kuchnia: Danae
W tym elfim królestwie spożywa się najwięcej ryb w całym Szepczącym Lesie - to zasługa bliskości Kryształowego Jeziora oraz wypływającej z niego rzeki Anibii. Do największych specjałów należy jesiotr, z którego przygotowuje się galaretę z dodatkiem marchewki, bądź wytrawną, lekko kwaskową i orzeźwiającą sałatkę z burakami. W Danae je się również kawior, czyli ikrę ryb. Najczęściej podaje się go na grzankach z białego pszennego pieczywa, bądź z ugotowanymi na twardo jajkami, jada się go również samodzielnie w ramach ekskluzywnej przekąski. Dekoruje się nim również lokalny specjał - bliny, czyli grube, drożdżowe naleśniki podawane z kwaśną śmietaną. Do blinów podaje się również sos powstały z utartych z oliwą ziół, którego głównym zastosowaniem jest jednak marynowanie mięsa - pasuje do większości mięs białych, zwłaszcza do drobiu hodowlanego. W Danae je się stosunkowo mało czerwonego mięsa, a wołowina należy wręcz do wielkiej rzadkości.
Z Danae pochodzi bardzo znane w całej Alaranii ciasto - sękacz, czyli ciasto biszkoptowe pieczone warstwowo na obracającym się nad ogniem pręcie. Tutejsze elfy opanowały do perfekcji produkcję tego specjału i występuje on teraz w wielu różnych smakach, aromatyzowany owocami, przyprawami czy nasączany syropami. Oprócz niego latem jada się tu musy ze świeżych owoców zmieszane z kruszonym lodem.
W Danae produkuje się wermut - wino ziołowe w wielu odmianach, różniących się smakiem, kolorem oraz mocą. Pije się go samodzielnie, a często również rozcieńcza wodą, na jego bazie powstało również wiele drinków. Pozostałe pite w tym królestwie alkohole pochodzą z importu.