Kuchnia: Turmalia
Głównymi towarami eksportowymi Turmalii są ryby oraz owoce egzotyczne ze szczególnym uwzględnieniem cytrusów, z tego też względu są to produkty powszechnie obecne na stołach tutejszej ludności. Najpopularniejszym daniem jest słodkawa zupa gotowana na wywarze rybnym (lub warzywnym w uboższej wersji) z dodatkiem kolendry, granatów oraz mleka kokosowego, podawana z białym chlebem. Bardziej treściwym i równie popularnym daniem są ryby pieczone w całości, nadziewane ziołami i cząstkami cytryn, owinięte na czas pieczenia w skórki pomarańczy. Pasta na bazie czosnku i awokado podawana jest do większości dań mięsnych oraz ryb i owoców morza.
Likier turmalijski to popularny alkohol stanowiący niejako kwintesencję tutejszej kuchni. Jest to mocna, słodka nalewka na bazie granatów, której słodycz przełamuje się wkrapiając do kieliszków kilka kropel świeżego soku z cytryny - pod jego wpływem likier staje się mętny, zachowuje jednak swą ciemnoróżową barwę. Wina pochodzące z rejonu Turmalii są przede wszystkim białe, lekkie i półsłodkie, nie stanowią jednak szczególnie popularnego towaru eksportowego. Piwowarstwo w Turmalii występuje szczątkowo.
Najczęściej serwowanym deserem jest pomarańczowo-winogronowy flan. Jest to pieczony krem docelowo o konsystencji galaretki, który powstaje na bazie mleka, skórki i soku z pomarańczy, cukru oraz jaj, w którym zapieczone są pozbawione pestek połówki białych winogron. Jego bogatsza wersja podawana jest z karmelem i ubitą śmietaną.