Miód Pierwiosnkowy

Z Grymuar
Skocz do: nawigacja, szukaj
Miód Pierwiosnkowy/Miód królowej Niary

Jedzenie miod pierwiosnkowy.jpg

Rodzaj Miód
Pochodzenie Rododendronia

Rodzaj

Napój

Skład

Przetworzony przez pszczoły nektar Pierwiosnku Niary.

Pochodzenie

Na początku miód był produkowany wyłącznie przez pszczelarzy zamieszkujących Rododendronię, jednak z czasem produkcja rozszerzyła się na cały kontynent i obecnie miód pierwiosnkowy, nazywany też miodem Niary, można zakupić praktycznie u każdego pszczelarza. Rododendroński miód natomiast ma status regionalnego, tradycyjnego wyrobu. Mówi się, że jest on najsłodszy i najbardziej intensywny, co rzeczywiście ma odzwierciedlenie w jego smaku.

Opis

Miód pierwiosnkowy to jeden z najszlachetniejszych miodów, który może okazać się zbawienny dla organizmu w wielu sytuacjach. Wyróżnia się na tle innych zarówno składem, jak i wyglądem. Poszukując dobrego miodu o leczniczych właściwościach, warto wziąć go pod uwagę, ze względu na bogactwo witamin i dobroczynny wpływ na organizm. Chyba każdy wie, jak wyglądają i gdzie rosną popularne pierwiosnki Niary. Właśnie z nich powstaje miód pierwiosnkowy. W związku z powszechnością występowania tej rośliny miód z nich zrobiony bardzo łatwo można kupić. Miód pierwiosnkowy zwany jest często miodem królowej Niary. Miód pierwiosnkowy uznawany jest za jeden z najsłodszych. Ma on jasnożółtą lub pomarańczową, kremową barwę, a także dość słodki smak z wyczuwalnym aromatem pierwiosnka. Miód ten dość szybko się krystalizuje. Wyróżnia się bardzo bogatym w witaminy i minerały składem, przez co ma nieopisany wpływ na nasze zdrowie. Bardzo często miód pierwiosnkowy wykorzystywany jest w lecznictwie i z łatwością kupić można preparaty powstałe na jego podstawie. Nie oznacza to jednak, że powinno się sięgać po ten cenny rodzaj miodu jedynie w celach uzdrowieniowych. Warto na stałe wprowadzić go do codziennej diety, ponieważ może on spowodować trwały wzrost odporności. Ma on także stosunkowo niewielki, jednakże odczuwalny wpływ na poprawę samopoczucia, wynikający z zawartych w nim witamin. Dodatkowo słodki, niepowtarzalny smak tego miodu sprawia, że będzie to wspaniały dodatek na przykład do herbaty. Przez wzgląd na swój drogocenny skład miód pierwiosnkowy będzie świetnym wyborem w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Stosuje się go przede wszystkim w chorobach związanych z sercem, krążeniem, a także przy przeziębieniach. Dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza on wydalanie toksyn z organizmu. Warto wiedzieć, że ten rodzaj miodu znacznie wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran.

Informacje dodatkowe

Każdego roku w Rododendronii odbywa się festiwal miodu, podczas którego organizuje się rozmaite konkursy związane z tym specyfikiem. Z tej okazji, przed południem organizowana jest roztańczona parada, która przemierza ulice miasta, rozrzucając wszędzie pierwiosnki Niary. Cały pochód przygotowywany jest zawsze z dużym wyprzedzeniem i dzięki temu uświetnia go między innymi orkiestra. Tego dnia mieszkańcy miasta nie pracują, natomiast chętnie sprzedają własne wyroby wytworzone na bazie miodu pierwiosnkowego. Są to między innymi ciasta, nalewki, miody pitne, a także świece, mydła, kremy i wiele innych specjałów. Odwiedzający Rododendronię w tym dniu z pewnością zachwycą się całym wydarzeniem, ponieważ jest to dzień radosny, obfitujący w liczne wydarzenia, które zdecydowanie podkreślają naturalny urok tego miasta.

Kuchnia
Kuchnia Regionalna Kuchnia: Adrion - Kuchnia: Arrantalis - Kuchnia: Arturon - Kuchnia: Danae - Kuchnia: Demara - Kuchnia: Efne - Kuchnia: Ekradon - Kuchnia: Elfidrania - Kuchnia: Elisia - Kuchnia: Fargoth - Kuchnia: Karnstein - Kuchnia: Katima - Kuchnia: Kryształowe Królestwo - Kuchnia: Leonia - Kuchnia: Limaria - Kuchnia: Lirin-Dahr - Kuchnia: Mauria - Kuchnia: Menaos - Kuchnia: Meot - Kuchnia: Nandan-Ther - Kuchnia: Nowa Aeria - Kuchnia: Ostatni Bastion - Kuchnia: Rapsodia - Kuchnia: Rododendronia - Kuchnia: Rubidia - Kuchnia: Serenaa - Kuchnia: Shari - Kuchnia: Soral - Kuchnia: Thenderion - Kuchnia: Trijou - Kuchnia: Trytonia - Kuchnia: Turmalia - Kuchnia: Valladon
Potrawy Czekoladki Wawrzynowe - Elfia nalewka “Bratanka” - Gochuya - Krem Różany - Miód Pierwiosnkowy - Napar Branny - Sznycel Odwrotniś - Karnsteiner Orchideer