Kuchnia: Efne
Jednym z wielu dań utożsamianych z Efne jest z pewnością bardzo gęsta przecierana zupa z marchwi i soczewicy oraz podawana w ciepłe dni zupa z pomidorów z dodatkiem innych warzyw sezonowych, z oliwą, octem i rozmoczonym chlebem, nie wymagająca gotowania. Do wielu dań dodaje się tutaj karczochy, najczęściej gotowane w wodzie z dodatkiem soli, cukru oraz soku z cytryny albo marynowane, a następnie pieczone. Serwuje się je również na grzankach, z dodatkiem cebuli i posypane tartym serem albo faszerowane, np. grzybami. Wśród mięs bardzo charakterystyczne dla tego rejonu są potrawy z gołębi, m.in. piecze się je w całości na rożnie albo gotuje na nich rosół. Oprócz tego spożywa się tu różnego rodzaju drób i baraninę. Jako charakterystyczny deser większość osób wskaże delikatny biszkopt przekładany maślanym kremem i dżemem z malin albo słodycze z marcepanu.
W Efne powstaje pewien szczególny rodzaj deserowego wina o nazwie Yrsa, który zasługuje na uwagę koneserów. Produkuje się je z podsuszonych, dotkniętych szlachetną pleśnią winogron, jest białe i słodkie ewentualnie półsłodkie, pija się je samodzielnie po posiłku bądź zmieszane z wodą i świeżymi winogronami.