Kuchnia: Adrion: Różnice pomiędzy wersjami

Z Grymuar
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "Adrion przez swe położenie w samym sercu Szepczącego Lasu nie może pochwalić się zbyt różnorodną dietą, za to tutejsza kuchnia należy do tej bogatej w witamin...")
 
 
Linia 2: Linia 2:
  
 
Gdyby jednak chcieć w Adrionie spróbować lokalnego mięsa, nie jest to aż takie niemożliwe. Tutejsze karczmy serwują przede wszystkim dania z jelenia, w tym potrawki i pieczenie podawane z dodatkami w postaci warzyw pieczonych z dodatkiem masła, czosnku i rozmarynu.
 
Gdyby jednak chcieć w Adrionie spróbować lokalnego mięsa, nie jest to aż takie niemożliwe. Tutejsze karczmy serwują przede wszystkim dania z jelenia, w tym potrawki i pieczenie podawane z dodatkami w postaci warzyw pieczonych z dodatkiem masła, czosnku i rozmarynu.
 
+
<noinclude>
{{Tabela kuchni}}
+
{{Tabela kuchni}}</noinclude>

Aktualna wersja na dzień 19:45, 4 mar 2018

Adrion przez swe położenie w samym sercu Szepczącego Lasu nie może pochwalić się zbyt różnorodną dietą, za to tutejsza kuchnia należy do tej bogatej w witaminy i lekkostrawnej. Większość potraw jest bezmięsna, można je ewentualnie o nie wzbogacić. Jednym z popularniejszych dań jest gulasz z duszonych warzyw, m.in. bakłażanów, pomidorów, ogórków, szczodrze doprawiony ziołami i posypywany natką pietruszki. Bardziej sycącym daniem są pieczone ziemniaki podawane z różnymi nadzieniami, od tych ze świeżych warzyw, przez sporządzone z białego sera aż po gulasze. Przekąskę na ciepło stanowią pieczone kasztany oraz orzechy, czasami robi się z nich słodką pastę i smaruje nią pszenne placki albo bardzo cienkie naleśniki robione z mąki, mleka i wody. Wśród popularnych adriońskich słodyczy znaleźć można również krem i syrop z leśnych fiołków - oba mają fioletowy kolor, są bardzo słodkie i aromatyczne. Kremem dekoruje się wszelkiego rodzaju ciasta i nawet serwuje się go ze świeżymi owocami, syrop zaś świetnie sprawdza się przy słodzeniu napojów.

Gdyby jednak chcieć w Adrionie spróbować lokalnego mięsa, nie jest to aż takie niemożliwe. Tutejsze karczmy serwują przede wszystkim dania z jelenia, w tym potrawki i pieczenie podawane z dodatkami w postaci warzyw pieczonych z dodatkiem masła, czosnku i rozmarynu.

Kuchnia
Kuchnia Regionalna Kuchnia: Adrion - Kuchnia: Arrantalis - Kuchnia: Arturon - Kuchnia: Danae - Kuchnia: Demara - Kuchnia: Efne - Kuchnia: Ekradon - Kuchnia: Elfidrania - Kuchnia: Elisia - Kuchnia: Fargoth - Kuchnia: Karnstein - Kuchnia: Katima - Kuchnia: Kryształowe Królestwo - Kuchnia: Leonia - Kuchnia: Limaria - Kuchnia: Lirin-Dahr - Kuchnia: Mauria - Kuchnia: Menaos - Kuchnia: Meot - Kuchnia: Nandan-Ther - Kuchnia: Nowa Aeria - Kuchnia: Ostatni Bastion - Kuchnia: Rapsodia - Kuchnia: Rododendronia - Kuchnia: Rubidia - Kuchnia: Serenaa - Kuchnia: Shari - Kuchnia: Soral - Kuchnia: Thenderion - Kuchnia: Trijou - Kuchnia: Trytonia - Kuchnia: Turmalia - Kuchnia: Valladon
Potrawy Czekoladki Wawrzynowe - Elfia nalewka “Bratanka” - Gochuya - Krem Różany - Miód Pierwiosnkowy - Napar Branny - Sznycel Odwrotniś - Karnsteiner Orchideer - Bollha
Napoje Czaj de Nate’a