Kuchnia: Elisia
Elisia to kraj słynący ze swych wyrobów alkoholowych ze szczególnym uwzględnieniem wina i piwa. Ze względu na obfitość plantacji chmielu tutejsze browary wyspecjalizowały się przede wszystkim w produkcji piwa typu pilsner oraz ale, największym specjałem jest jednak piwo elisiańskie jaskółcze - ma ono wysoką zawartość alkoholu, charakterystyczną ciemno-miedzianą barwę i wyczuwalny karmelowy posmak, chociaż nie należy ono do piw ciemnych. Swą nazwę wzięło od miesiąca, w którym jest produkowane - miesiąca jaskółki - jego moc ma mu zapewnić trwałość w ciepłym okresie letnim. Jeśli zaś chodzi o wina, Elisia ma do zaoferowania szeroki wybór jego rodzajów, najszerszy w całej Środkowej Alaranii, jednak szczególnym powodzeniem cieszą się wina czerwone półwytrawne oraz półsłodkie, a poza nimi wina różowe i, przede wszystkim, musujące - ten rodzaj wina jest produkowany tylko tutaj, w Elisii, a tutejsze winnice pilnie strzegą sposobu jego produkcji. Jest to wino bez wątpienia z górnej półki, rzadko serwowane w karczmach, za to często goszczące na stołach bogaczy.
Najbardziej charakterystyczne dla tego regionu są dania z dzikiego ptactwa oraz wołowiny. W prawie każdej karczmie można zamówić pieczone na ruszcie bażanty czy przepiórki, te drugie podaje się również duszone w sosie z wina i wiśni lub szpikowane słoniną. Wołowinę zaś podaje się na setki sposobów, od pasty z surowego mięsa serwowanej na chlebie aż po różnego rodzaju pieczyste - wielu karczmarzy poleca pieczeń w miodzie, szczodrze doprawioną gorczycą. Wśród słodkości prym wiodą przede wszystkim maślane ciastka oraz obtaczane w drobnym cukrze słodkie galaretki z winogron, wiśni oraz leśnych owoców.