Kuchnia: Karnstein
Karnstein to państwo wielokulturowe, przez co jego kuchnia również należy do tych bardziej skomplikowanych i zaskakujących. Poza terenami księstwa nie uświadczy się na przykład dań ze strusia, który tutaj serwowany jest jak każdy inny drób, np. w postaci pasztetu z żurawinową galaretką bądź jako pieczeń, zaś jego podroby serwuje się smażone a następnie duszone w lokalnym czerwonym winie. Poza strusiem reszta serwowanych w Karnsteinie mięs prezentuje się już mniej egzotycznie, aczkolwiek koneserzy wieprzowiny powinni spróbować dań przyrządzanych z hodowanej lokalnie odmiany półdzikich wieprzy, których mięso zawdzięcza swój smak paszy, która składa się głównie z żołędzi i dziko rosnących ziół - szczególnie cenione są wędliny długo dojrzewające. Specjalnością serwowaną głównie w Vaerren są dania z zająca hodowlanego, a nie żyjącego na wolności, co również ma wpływ na smak i jakość mięsa. Na terenie całego Karnsteinu spożywa się duże ilości dziczyzny i hodowlanego jelenia. Jedną z niewielu potraw na słodko pochodzących z tego rejonu są gotowane na parze bułki z nadzieniem ze śliwek, podawane z kwaśną śmietaną, oraz kruchy placek z gruszkami, żurawiną i kruszonką.
Jak wspomniano wcześniej, na terenie księstwa znajdują się winnice oferujące przede wszystkim wino czerwone i czarne, które jest przedmiotem sporu z Maurią w kwestii tego, kto jako pierwszy wyhodował ten rodzaj winorośli. Najpopularniejszym szczepem jest “Anperis” szerzej znany jako “wąpierz”, produkowane z niego wino jest wytrawne i średnio mocne. Dla wielbicieli mocnych alkoholi i niecodziennych smaków polecany jest Dambidh - wódka sporządzana z bydlęcej krwi. Dambidh sam w sobie jest przeźroczysty ewentualnie lekko różowy i klarowny, w smaku ostry i żelazisty, wielu karczmarzy dla lepszego efektu barwi go przed podaniem odrobiną soku z buraków. Serwuje się go w temperaturze pokojowej bądź lekko podgrzany. Dla gości preferujących bardziej tradycyjne napoje alkoholowe karczmy Karnsteinu mają do zaoferowania jabłecznik oraz gruszecznik, różne odmiany miodu pitnego oraz piw produkowanych w niewielkich ilościach przez lokalne browary prowadzone przez mniejszość krasnoludzką.