Kuchnia: Rododendronia
Ze względu na dość surowy klimat i długie zimy nawiedzające Rododendronię jej kuchnia jest dość uboga w warzywa, a dania typowe dla tego rejonu należą do tych treściwych, rozgrzewających. Wśród mięs dominuje ptactwo, tak dzikie jak i hodowlane. Na bogatych stołach często goszczą pieczone w całości gęsi oraz kaczki nadziewane kaszą i grzybami, popularna jest również wieprzowina duszona w cydrze. Sam cydr jest jednym z popularniejszych alkoholi w Rododendronii, oprócz niego produkuje się tu lekkie białe słodkie wino z przemrożonych winogron, tzw. wino lodowe. Napojem o bardzo niskiej zawartości alkoholu jest również kumys - lekko gazowany napój produkowany z mleka klaczy, zaś zupełnie bezalkoholowy jest kompot z suszonych owoców.
W ramach przekąski bądź lekkiego posiłku mieszkańcu Rododendronii spożywają gęste zupy zabielane śmietaną lub kulebiaki - pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z różnymi nadzieniami, najpopularniejsze zawierają grzyby, kiszoną kapustę, czasami drobno siekane mięso. Wersja na słodko nadziewana jest musem z jabłek bądź suszonymi owocami i orzechami. Kolejnym specjałem zawierającym jabłka jest jabłecznik - kruchy placek, serwowany zarówno na zimno jak i na ciepło, czasami z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.