Kuchnia: Rubidia

Z Grymuar
Wersja z dnia 20:16, 4 mar 2018 autorstwa Meridion (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "Dla Rubidii charakterystyczne są wielowarstwowe dania zapiekane w glinianych naczyniach. Większość takich zapiekanek składa się z bazy w postaci kaszy bądź rośl...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Dla Rubidii charakterystyczne są wielowarstwowe dania zapiekane w glinianych naczyniach. Większość takich zapiekanek składa się z bazy w postaci kaszy bądź roślin strączkowych, dodatku z sezonowych warzyw i mięsa bądź ryb, a wszystko to polewane jest sosem na bazie oliwy bądź soków warzywnych. Typowym dla tego rejonu dodatkiem i jednocześnie przyprawą są marynowane w solance cytrusy, głównie cytryny, które dodaje się zarówno do dań mięsnych, jak i sałatek i innych dań wytrawnych. Z takich cytryn z dodatkiem ostrej papryki, oliwy oraz kolendry i kilku innych ziół przyrządza się marynatę, która świetnie pasuje do ryb. Z owoców morza w postaci małż, krewetek i ośmiornic przygotowuje się zapiekankę z sosem na bazie mleka i jasnej zasmażki, przykrytą ziemniakami utłuczonymi na gładką masę z masłem i przyprawami.

Wśród deserów pochodzących z Rubidii króluje kokos. Najpopularniejsze są proste ciasteczka z wiórków kokosowych i miodu, lecz oprócz nich kokos dodaje się również do przeróżnych ciast, a gotowane w mleku wiórki na gęsto z dodatkiem malin to uwielbiany przez dzieci przysmak.

Rubidia może pochwalić się kilkoma szczególnymi odmianami alkoholu. Jakkolwiek nie jest to kraj słynący z winnic, stąd pochodzi wino, które zyskało szczególne miano wina szarego. Pod względem barwy plasuje się ono między odmianami białymi i różowymi, ma mocno owocowy bukiet, w którym wyczuwa się nuty rabarbaru, truskawek czy mango, ma lekki cytrusowy posmak, a długo leżakowane nabiera pikantności. Najbardziej cenione są jak najmłodsze roczniki, ze względu delikatny, ale złożony smak. Z Rubidii pochodzi również bursztynowa nalewka, która ponoć ma właściwości lecznicze.

Kuchnia
Kuchnia Regionalna Kuchnia: Adrion - Kuchnia: Arrantalis - Kuchnia: Arturon - Kuchnia: Danae - Kuchnia: Demara - Kuchnia: Efne - Kuchnia: Ekradon - Kuchnia: Elfidrania - Kuchnia: Elisia - Kuchnia: Fargoth - Kuchnia: Karnstein - Kuchnia: Katima - Kuchnia: Kryształowe Królestwo - Kuchnia: Leonia - Kuchnia: Limaria - Kuchnia: Lirin-Dahr - Kuchnia: Mauria - Kuchnia: Menaos - Kuchnia: Meot - Kuchnia: Nandan-Ther - Kuchnia: Nowa Aeria - Kuchnia: Ostatni Bastion - Kuchnia: Rapsodia - Kuchnia: Rododendronia - Kuchnia: Rubidia - Kuchnia: Serenaa - Kuchnia: Shari - Kuchnia: Soral - Kuchnia: Thenderion - Kuchnia: Trijou - Kuchnia: Trytonia - Kuchnia: Turmalia - Kuchnia: Valladon
Potrawy Czekoladki Wawrzynowe - Elfia nalewka “Bratanka” - Gochuya - Krem Różany - Miód Pierwiosnkowy - Napar Branny - Sznycel Odwrotniś - Karnsteiner Orchideer - Bollha
Napoje Czaj de Nate’a