Kuchnia: Serenaa
Serenaa słynie ze ślimaków. Podaje się je tutaj gotowane w białym winie, smażone z dodatkiem masła, czosnku i świeżych ziół, robi się z nich również delikatną zupę z długimi wstążkami makaronu. Zapiekane razem z drobną kaszą kukurydzianą i białym serem kozim stanowią treściwe danie główne, do które dobrze jest skosztować sałatki ze skropionych sokiem z cytryny glonów i gotowanych wodorostów. Innym koronnym daniem tego kraju jest kaczka w pomarańczach, serwowana głównie w chłodniejsze miesiące roku. W samym mieście Serenaa istnieje wiele karczm podających specjały przyrządzane ze składników przywiezionych przez statki, tutejsi kucharze mają dostęp do wielu egzotycznych przypraw i chętnie korzystają z tego udogodnienia.
Deserem charakterystycznym dla tego kraju jest wilgotne, bardzo słodkie ciasto przygotowywane na bazie kaszy manny i jogurtu. Swoją słodycz zawdzięcza syropowi, którym jest nasączane po upieczeniu. Syrop w wersji bardziej ekstrawaganckiej oprócz wody, cukru i soku z cytryny zawiera przyprawy korzenne i wysokoprocentowy likier pomarańczowy, który jest najpopularniejszym alkoholem z tego rejonu. Innym trunkiem szczególnie popularnym w tym kraju jest produkowany lokalnie rum oraz lekkie, wytrawne białe wina o charakterystycznych kwiatowych nutach.