Bollha
Bollha | |
---|---|
Rodzaj | Ryba |
Pochodzenie | Arrimm |
Spis treści
Rodzaj
Korzenny napar bezalkoholowy
Skład
Ryba smażona, panierowana w mące kukurydzianej, ryż, owoce morza, opcjonalnie sos.
Pochodzenie
Tradycyjny przepis na Bollhę wywodzi się z wyspy Arrimm. Jest to danie, które stanowi obowiązkowy element kuchni Arrimmiańskiej. Sam przepis wyemigrował jednak na pobliskie wyspy i obecnie jego modyfikacje można spotkać na wszystkich wyspach Morza Cieni. Na kontynencie również można zjeść tradycyjną Bollhę, jednak danie to w swojej oryginalnej formie serwuje wyłącznie kilka nadmorskich restauracji, które uchodzą za ekskluzywne.
Opis
Danie składające się z ryby z dodatkiem ryżu i owoców morza pozornie wydaje się czymś egzotycznym. Nic bardziej mylnego jeśli chodzi o kulturę panującą na wyspach. Jest to niemalże codzienne danie każdego mieszkańca wysp Morza Cieni. Można wręcz powiedzieć, że Bollha oznacza obiad składający się z produktów pochodzenia morskiego, z dodatkiem ryżu. Sama potrawa nie jest niczym skomplikowanym. Złowioną i wypatroszoną rybę naciera się ziołową mieszanką, często wymieszaną w mleczku kokosowym, a następnie zostawia się na jakiś czas by aromat rybny zmieszał się z marynatą. Później przy użyciu mleka, jajek i mąki kukurydzianej panieruje się rybę, a następnie smaży kilka minut na rozgrzanym oleju. W międzyczasie przyrządza się ryż. Najbardziej klasyczną formą jest ryż zwyczajny, ugotowany w lekko osolonej wodzie, jednakże odmian ryżu jest bardzo dużo i każda z nich nadaje potrawie unikalnego charakteru. Można też dodać do niego nasiona sezamu, przyprawy, lub suszone pomidory. Często też polewa się go tłuszczem pozostałym po smażeniu ryby, bądź dodaje do niego masła. Owoce morza stanowią nieodłączny element dania. Nie ma jednak jednego określonego zestawu. Podobnie jak z ryżem, każda kompzycja nadaje osobliwego i niepowtarzalnego charakteru. Samych odmian bollhy jest przynajmniej pięć razy więcej niż kucharzy mieszkających na wyspach. Często danie wzbogaca się o surówki, sosy, wiórki kokosowe, czasem nawet podaje się je w formie zupy, jednak zdania są podzielone na temat tego, czy zalicza się to jeszcze do tradycyjnej bollhy, czy też jest to już odrębna potrawa.
Informacje dodatkowe
Wśród żeglarzy pływających po Morzu Cienia znana jest szanta o tytule Arrimiańska Bolha, która jest humorystycznym utworem opiewającym boskie walory smakowe potrawy.