Kuchnia: Demara
Pobliskie jeziora zaopatrują Demarę w duże ilości ryb słodkowodnych, które w większości spożywa się tutaj pieczone bądź wędzone na sianie, dzięki czemu są one bardzo delikatne i aromatyczne. Z węgorza, który również jest tutaj poławiany, przyrządza się zupę ze smażonymi warzywami, zaciągniętą śmietaną i z dodatkiem pasty pomidorowej, jest to danie bardzo treściwe i często mylnie nazywane gulaszem. Z mięsa z wędzonych ryb przygotowuje się również pasty i musy serwowane z chrupiącym pieczywem. Oprócz ryb w Demarze je się dużo baraniny, a to dzięki ogromnej ilości owczych stad, których wełna jest pozyskiwana dla tutejszych przędzarń. Żeberka jagnięce w miodowej glazurze, udziec z sosem z wiśni lub przyprawione na ostro kotlety z siekanej baraniny to tylko niektóre z przykładowych dań. Na osłodę w Demarze serwuje się smażone na głębokim tłuszczu ciastka ptysiowe bądź mleczne ciągutki. Jesienią na straganach sprzedaje się smażone w karmelu jabłka.
Demara to jeden z czołowych krajów jeśli chodzi o browarnictwo, warzy się tu wiele jego odmian, a niektóre są typowe tylko dla tego rejonu. Pochodzi stąd szczególnie znane piwo pszeniczne oraz jedyny w swoim rodzaju koźlak dymny, który swój charakterystyczny aromat zawdzięcza procesowi suszenia słodu nad ogniem, zaś pomiędzy tymi dwoma rodzajami plasuje się koźlak pszeniczny. Wino czy mocniejsze alkohole są produkowane w Demarze w śladowych ilościach i głównie polega się na imporcie.