Kuchnia: Elfidrania
Elfidrania to specyficzny kraj, bo chociaż położony na Równinach Theryjskich, zamieszkują go głównie elfy, przez co tutejsza kuchnia łączy oba te wpływy. Przejawem elfiej fantazji w połączeniu z produktami dostępnymi na równinie są konfitury z warzyw - pomidorów i cebuli. Obie wbrew skojarzeniom są produktami wytrawnymi i służą przede wszystkim jako dodatek do mięs, chociaż konfitura pomidorowa, o ile została wyprodukowana z bardzo słodkich odmian, może być używana również do deserów. W wioskach i miastach nad rzeką Livar je się wiele raków, najczęściej przygotowanych w najprostszy możliwy sposób: ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem kopru. Ich pokruszone w moździerzu skorupki dodaje się też do masła rakowego. Przygotowuje się z nich również zupy i pasty, a czasami nawet dodaje do dań z cielęciny. Wśród potraw mięsnych w Elfidranii prym wiedzie wołowina, przygotowywana jednak na modłę dziczyzny z Szepczącego Lasu. Jeśli zaś chodzi o słodycze, najpopularniejsze są biszkoptowe placki z owocami oraz delikatne ciasteczka z mąki orzechowej i ubitych na sztywno białek, przypominające trochę bezy.