Kuchnia: Shari
Shari to kraj, którego domeną jest uprawa roli, tutejsze potrawy są więc bogate w warzywa i inne rolnicze plony, istnieje też wiele dań mącznych. Popularne są na przykład gotowane w rosole drobne pierogi z nadzieniem z mięsa bądź sezonowych warzyw. Chleb, który można tutaj kupić, posiada setki różnych odmian i wariacji: od tradycyjnych pszennych bochenków, przez takie z dodatkiem ziaren, ziół, czy wręcz chleby na słodko, z owocami, orzechami i bakaliami. Praktycznie każde danie można tutaj oprzeć na pieczywie, ciekawostką jest na przykład to, iż w tutejszych karczmach gulasze i gęste zupy podawane są w wydrążonych, mocno spieczonych bułkach uformowanych w kształt miski. Z hodowanych w Shari oliwek robi się aromatyczną pastę stanowiącą świetny dodatek do baraniny, a duże oliwki nadziewa się ostrym białym serem albo marynowaną papryką. Tłoczona tutaj oliwa stanowi podstawę do marynat, w których konserwuje się warzywa na zimę, dodaje się jej również do ciasta drożdżowego - charakterystycznego dla tego rejonu deseru. Najlepszej jakości oliwa z dodatkiem ziół i czosnku sama w sobie stanowi sos do makaronów i mięs.
Oprócz wspomnianego placka drożdżowego i słodkich chlebów charakterystycznymi dla Shari słodyczami są ciastka sklejane marmoladą i obtoczone w ziarnach maku, w sezonie jednak jada się tu przede wszystkim świeże owoce.
Większość alkoholi w Shari pochodzi z importu, jednak ze względu na napiętą sytuację polityczną z Thenderionem sprowadzane stamtąd wina należą do rzadkości, polega się raczej na handlu z innymi państwami, stąd na przykład w niektórych karczmach tego kraju można bez problemu kupić szare wino z Rubidii bądź piwa z Valladonu. Lokalne alkohole to głównie domowej produkcji wina owocowe o dość małej mocy, w większości słodkie bądź półsłodkie.