Krem Różany
Krem Różany | |
---|---|
Rodzaj | Deser |
Pochodzenie | Niejasne |
Spis treści
Rodzaj
Korzenny napar bezalkoholowy
Skład
Mleko, jaja, śmietana kremówka, wanilia, cukier, pąki róży (świeże lub suszone), płatki dultei, konfitura różana, opcjonalnie herbatniki.
Pochodzenie
W dawnych czasach krem różany stanowił coś w rodzaju eliksiru miłosnego - podawało się go w ramach wyznania miłości, niejednokrotnie na zaręczynach, aby miłość i małżeństwo pozostały wieczne. Nie mógł go wykonać nikt postronny, musiało to być dzieło rąk osoby bezpośrednio zaangażowanej w związek - w przeciwnym razie stanowiło to złą wróżbę i ponoć pchało poczęstowanego wybranka do zdrady. Z czasem jednak deser stracił na swoim magicznym znaczeniu i jest on aktualnie spożywany jak każdy inny deser, choć nadal jest on szczególnie popularnym poczęstunkiem podczas wydarzeń związanych z miłością.
Opis
Delikatny, aksamitny krem o wyraźnym, mleczno-różanym smaku, podawany na zimno z dodatkiem konfitur i kwiatów, czasami również chrupiących ciasteczek. Mocno schłodzony bywa formowany w kule, choć jest to bardzo rzadka forma podania.
Mleko zagotowujemy z wanilią oraz płatkami dultei i róż. W misce umieszczonej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka z cukrem, do których następnie dodajemy zagotowane mleko (można je wcześniej przecedzić, ale nie jest to krok konieczny). Cały czas mieszamy i pilnujemy, aby nie ścięło się jajko. W razie potrzeby miskę można na moment zdjąć z garnka z wrzątkiem. Po uzyskaniu kremowej, puszystej konsystencji miskę należy zdjąć i krem ostudzić. Do przestudzonego kremu dodać ubitą kremówkę. Mocno schłodzić. Do miski, w której serwowany będzie deser, na spód wyłożyć konfiturę różaną, a na nią wylać chłodny krem. Udekorować suszonymi, kandyzowanymi bądź świeżymi płatkami róż. Jeśli deser chcemy podać z ciasteczkami, należy pokruszyć je na sam spód naczynia.
Informacje dodatkowe
Wyjątkowo ekskluzywna wersja kremu różanego wykonywana jest z róży adriońskiej, choć o dziwo wcale nie posiada wielu zwolenników - ponoć smak takiego kremu jest zbyt intensywny i przez to mdlący. By trochę złagodzić ten efekt, miesza się różę adriońską z jej normalnymi odmianami. Jest to deser często podawany na weselach, uroczystościach zaręczynowych oraz podczas święta zakochanych. Szczególnie popularny w elfich królestwach, poza nimi prawie nieznany.