Miętówki Rubidijskie
Miętówki Rubidijskie | |
---|---|
Postać | Pastylki do ssania |
Skład |
Spis treści
Sposób podania
Doraźnie, gdy zajdzie potrzeba, typowo jedną pastylkę, choć w trudnych przypadkach można ich wziąć kilka. Nie stwierdzono skutków ubocznych stosowania.
Sposób przygotowania
Białka jaj ubić na sztywną pianę, następnie dodawać partiami wszystkie pozostałe składniki, glinkę zostawiając na koniec, gdyż mocno zagęszcza masę. Formować niewielkie pastylki i układać na papierze bądź drewnianej tacce. Pozostawić w suchym, ciepłym miejscu do całkowitego wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniczku, można oprószyć skrobią ziemniaczaną gdyby jednak się do siebie lepiły pod wpływem wilgoci z powietrza.
Wygląd
Pastylki wielkości paznokcia, białe, matowe, twarde w dotyku, w ustach powoli się rozpuszczają. Wyraźnie pachną miętą i mają słodki miętowy smak. W wodzie rozmiękają i po ponownym wysuszeniu mogą zrobić się kruche.
Właściwości i zastosowanie
Podstawowym zastosowaniem miętówek jest oczywiście doraźne, natychmiastowe odświeżenie sobie oddechu. Olejek miętowy jest na tyle silny, że potrafi przyćmić nawet woń czosnku, ale tylko na krótki czas.
Poza tym dodatek glinki kosmetycznej sprawia, że przy częstym życiu uzyskuje się efekt lekkiego wybielenia zębów. Nie pomogą one na wieloletnie zaniedbania, ale usunięcie śladów po intensywnym, ale zakończonym okresie picia czerwonego wina już jest przy ich pomocy możliwe, choć trzeba wtedy spożywać bardzo duże ilości cukierków.
Informacje dodatkowe
Początkowo glinka była dodawana do pastylek w celu zredukowania kosztów produkcji (cukier był relatywnie droższy) przez nieuczciwych producentów, ale w momencie gdy zauważono jej wybielające właściwości, wprowadzono ją na stałe do przepisu.
W dawnych czasach pastylki były stosowane przez marynarzy, którzy ze względu na ubogą dietę mieli problemy z zębami i dziąsłami a co za tym idzie permanentnie nieświeży oddech. Teraz jednak stosują je i marynarze, i urzędnicy, i książęta, słowem każdy, kto lubi miętę i chce sobie odświeżyć oddech.