Syrop na rzadką krew
Syrop na rzadką krew | |
---|---|
Postać | Syrop |
Skład |
Spis treści
Sposób podania
Podawać rozcieńczony w gorącej wodzie – ¼ kwaterki dopełnić do pełnej kwaterki. Pić trzy razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Wypijać jak najcieplejsze – potwierdzono, że na gorąco syrop ma znacznie lepsze działanie. Stosować przez 4-10 dni w zależność od stopnia utraty krwi i kondycji pacjenta. Zaprzestać stosowania, jeśli mocz pacjenta stanie się czerwony – nie świadczy to o uszkodzeniu nerek, a o nieprzyjmowaniu leku przez organizm, który wydala go niemal w całości. Nie stosować również jeśli nie ma ku temu poważnych przesłanek - syrop może powodować gęstnienie krwi i problemy z zakrzepami.
Sposób przygotowania
W garnku pomieszać oba soki owocowe w proporcjach 1:1, następnie dodać drugie tyle wody. Dodać owoce - na kwartę wody 1 łut owoców wawrzynu i 2 łuty owoców derenia. Wszystko razem gotować na bardzo małym ogniu aż do zredukowania objętości płynu o ⅓. Wyjąć owoce wawrzynu - owoce derenia można zostawić, ale całość należy wtedy przetrzeć przez sito. Rozlać do butelek, zapasteryzować. Nieotwarte butelki syropu można przechowywać przez trzy lata, otwarte zużyć w ciągu dwóch tygodni.
Wygląd
Klarowny płyn o czerwonej barwie i tłustym połysku. Bezwonny, o smaku owocowo-trawiastym, słodki.
Właściwości i zastosowanie
Syrop ten wspomaga procesy krwiotwórcze. Zaleca się picie go przez osoby, które w wyniku wypadku, odniesionych ran itd. utraciły dużą ilość krwi. Stanowi też lek dla osób z anemią bądź suplement diety dla kobiet o bardzo silnych krwawieniach miesięcznych.
Informacje dodatkowe
Syrop jest dość popularny w Maurii, gdzie osoby związane odpowiednim Kontraktem piją go regularnie, aby szybciej wracać do zdrowia po upuszczeniu sobie krwi. Stosuje się w tym przypadku dwie techniki: albo standardową opisaną wyżej kurację tuż po zdarzeniu, albo regularne picie mniejszych dawek syropu, jednak w tym przypadku częstotliwość i dawkowanie należy dobierać indywidualnie. Ponoć syrop zmienia smak krwi osób, które go spożywają – staje się ona delikatnie słodsza. Stąd też nie wszystkie wampiry zgadzają się, aby ich kontraktorzy wspomagali się w ten sposób, choć z drugiej strony są też tacy, którzy preferują takie rozwiązania.