Żołądnik Różowy
Żołądnik Różowy | |
---|---|
Rodzaj | Zioło |
Występowanie | Cała Alarania |
Rzadkość | Pospolita |
Spis treści
Wygląd
Żołądnik Różowy to zwykły, polny kwiatek którego płatki są zazwyczaj w odcieniu chłodnego różu. Posiada on długą, bardzo cienką łodyżkę, z której wyrasta od dwóch do siedmiu rozgałęzień zakończonych kwiatkami. Roślina ta nie posiada liści, tylko drobne, giętkie igiełki rozmieszczone przy samej ziemi. Zioło rośnie zazwyczaj w otoczeniu innych roślin, tworząc ogromne skupiska. Jego płatki są bardzo delikatne i łatwo odpadają. Sama roślina wydaje się wiotka i łamliwa, jednak w rzeczywistości jest bardzo wytrzymała. Łatwiej jest wyciągnąć ją wraz z korzeniem niż zerwać. Łodyżka posiada chropowatą fakturę, która doskonale przyczepia się do różnych materiałów. Zaplątanie się w dużą ilość Żołądników może być sporym utrapieniem jeśli nie ma się ze sobą noża lub sierpa. Często w miejscu, w którym rośnie kolonia tych roślin można znaleźć szczątki mniejszych i większych zwierząt, które przypadkiem zaplątały się w zdradliwe łodyżki. Zdarzają się inne wersje kolorystyczne Żołądników, jednak występują one rzadko i są raczej wynikiem mutacji lub zawartych w glebie minerałów.
Właściwości
Żołądnik Różowy w odpowiednim stężeniu ma działanie przeczyszczające. Wykorzystuje się go w przypadku zatruć, przy których należy pozbyć się szkodliwej zawartości z żołądka. W tym celu przygotowuje się wywar, który podaje się doustnie, na ciepło. Efekt lekarstwa jest niemalże natychmiastowy. Większe dawki Żołądnika powodują bardziej intensywne i bardziej długotrwałe efekty. Nieznaczne przedawkowanie substancji powoduje znużenie, zmęczenie, a nawet doznania psychodeliczne. Znaczne przedawkowanie zioła może mieć skutek śmiertelny ze względu na ciągłe wypróżnianie się i nieustające wymioty. Za duża ilość Żołądnika doprowadza do trwałego i bolesnego uszkodzenia żołądka w wyniku którego najczęściej następuje zgon. Dawki śmiertelnej jednak nie da się przyjąć nieświadomie, ponieważ kolor takiej substancji jest bardzo intensywny i fioletowy. Żołądnik ma też bardzo silną i wytrzymałą łodygę, dlatego czasem wykorzystuje się te właściwości do tworzenia prostych pojemników, czy prowizorycznych sieci rybackich.
Występowanie
Żołądniki rosną na łąkach i polanach, zawsze w otoczeniu innych roślin. Nie potrzebują bardzo żyznej gleby jednak na obszarach jałowych nie są w stanie wyrosnąć. Można je także hodować, dlatego znaleźć je można również w przydomowych ogródkach lub doniczkach. Występują na terenie całego kontynentu, jednak bardzo rzadko pojawiają się w górach.
Informacje dodatkowe
Ziele to wykorzystuje się też do produkcji wódki żołądnikowej. Ze względu na swój charakterystyczny, iglasty, orzeźwiający posmak jest to trunek wyjątkowy, znajdujący upodobanie wśród wielu koneserów. Co prawda nie posiada on żadnych dodatkowych właściwości, ponieważ alkohol zabija substancję aktywną, jednak nadużycie tego konkretnego alkoholu jest mimo wszystko wyjątkowo boleśnie odczuwalne następnego dnia. Żołądnik różowy jest też powszechnie stosowany jako składnik silnej trucizny. Tępi się nią gryzonie i szkodniki, jednak można także z powodzeniem posługiwać się nią w skrytobójstwie. Osoba otruta musi zażyć antidotum, inaczej czeka ją bolesna śmierć w agonii, w towarzystwie ciągłych wymiotów i biegunki, później nawet gorączki. Wcześnie podana odtrutka jest w stanie poradzić sobie z toksyną, natomiast sam żołądek regeneruje się już po kilku dniach.