Rydz Mydelnik
Rydz Mydelnik | |
---|---|
Rodzaj | Grzyb |
Występowanie | Tereny całej Alaranii |
Rzadkość | Powszechne |
Spis treści
Wygląd
Rydze mydelniki to niewielkie grzyby dorastające maksymalnie do 1,5 palca wysokości (najczęściej do 1 palca) o pękatej budowie. Posiadają mięsiste kapelusze o charakterystycznej różowej barwie, lekko pofałdowanej powierzchni (tzw. falbankowej) i lekko zawiniętych do środka brzegach. Blaszkowanie od spodu kapelusza również ma różową barwę, choć jest jaśniejsze od wierzchu. Trzon stanowi mniej więcej 2/3 wysokości grzyba, jest jednolicie biały, pękaty, rozszerzający się lekko ku dołowi. U dojrzałych osobników trzon może być pokryty śluzowatą wydzieliną o bursztynowym kolorze – jest to płyn o podobnych właściwościach co miąższ kapelusza. Wspomniany wcześniej miąższ ma postać przezroczystej, galaretowatej substancji o kolorze od słomkowego do bursztynowego. Rydze z reguły rosną w ciasnych skupiskach po kilka osobników na różnym etapie rozwoju, rzadko widuje się osobniki rosnące samodzielnie.
Właściwości
Podstawowym zastosowaniem rydza mydelnika jest wykorzystywanie miąższu z jego kapelusza do zmydlania tłuszczów. Poza tym nie ma on żadnych dodatkowych walorów – nie jest grzybem trującym, lecz niejadalnym, gdyż jest tak gorzki, że nawet jego niewielka ilość potrafi zepsuć smak każdej potrawy. Gdyby ktoś próbował go mimo wszystko spożywać, może spotkać się z mrowieniem i języka i uczuciem drapania w gardle, które będzie utrzymywało się przez kilka godzin. Jeśli chodzi o zmydlanie tłuszczów przy jego pomocy, jest to oczywiście cecha wykorzystywana głównie przy produkcji mydeł i innych środków czystości. Wykorzystuje się do tego jedynie galaretowaty miażdż ze środka jego kapelusza – pozostałe części nie mają podobnych właściwości, co więcej, zanieczyszczenie nimi miąższu może prowadzić do jełczenia gotowych produktów mydlarskich. Przyjmuje się, że do przygotowania twardej kostki mydła potrzebny jest miąższ w ilości 0.8-1 masy użytych tłuszczy – dolna granica gwarantuje uzyskanie przeźroczystego mydła, a górna mlecznego, o większych walorach pielęgnacyjnych i lepszej trwałości.
Występowanie
Rydze mydelniki występują na terenie całej Alaranii z wyjątkiem regionów o bardzo suchym powietrzu, tzn. na pustyniach. Poza tym można je spotkać zarówno w górach jak i na równinach, z powodzeniem można je również hodować w przydomowym ogródku albo w piwnicy. Najlepiej rosną w zacienionych i wilgotnych – albo wręcz mokrych – miejscach, z reguły wśród mchu albo w zagłębieniach gnijących pni.
Informacje dodatkowe
U niektórych osób szczególnie wrażliwych na trucizny może występować reakcja alergiczna po kontakcie bądź spożyciu rydza mydelnika, nie jest to jednak reakcja silna, ogranicza się z reguły do utrzymującego się 2-3 dni rumienia bądź mdłości niezwiązanych z innymi problemami gastrycznymi. W alchemii rydz mydelnik wbrew intuicji zaliczany jest do składników z podgrupy życia, a nie tak jak większość niejadalnych grzybów do podgrupy śmierci.