Algi Amano
Algi Amano | |
---|---|
Rodzaj | Algi |
Występowanie | Ocean Jadeitów |
Rzadkość | Powszechne |
Spis treści
Wygląd
Algi amano to duże rośliny słonowodne, mogące osiągnąć maksymalnie do sążnia wysokości. Mają duże, gładkie liście o pokarbowanych, nieregularnych brzegach, których kolor przechodzi płynnie od fioletowego, przez niebieski do zielonego. Wszystkie liście wyrastają z krótkiej, zwartej łodygi. Rozmnażają się poprzez wypuszczanie bezpośrednio do środowiska wodnego zarodników, które mają postać niewielki nasion, otoczonych świecącą galaretowatą substancją. Rosną w grupach.
Właściwości
Algi amano są jadalne, ich miękkie liście można spożywać na surowo, w postaci sałatki albo dodatku do dań rybnych. W trakcie gotowania kurczą się i nabierają jednolitej, szmaragdowej barwy. Z ich zarodników pozyskuje się galaretową substancję, która chroni nasiona. Po zredukowaniu stanowi ona wyjątkowo cenny składnik środków upiększających, przywracających skórze jednolity koloryt, jędrność i niwelujących zmarszczki - jej działanie jest skuteczniejsze niż większości alchemicznych specyfików. Należy ją aplikować bezpośrednio na skórę - jedzony nie ma żadnego wpływu na organizm, nawet spożywany w dużych ilościach.
Występowanie
Algi amano rosną w płytkich wodach Oceanu Jadeitów, zarówno wzdłuż Wybrzeża Jadeitów, jak i na brzegach okolicznych wysp.
Informacje dodatkowe
Od alg amano swoją nazwę wzięły jelenie amano - przez podobieństwo poroża do liści tychże alg. Przez ich wygląd bywają nazywane morską sałatą.
Poławiaczami nasion alg amano są z reguły trytoni i syreny - aby uzyskać wystarczająco dużo nasion, by osiągnąć z nich jakikolwiek zysk, należy bardzo długo przebywać pod powierzchnią wody, gdyż są one bardzo ruchliwe i drobne - to stanowi zbyt duże wyzwanie dla osób oddychających tylko powietrzem atmosferycznym. Mimo prób nie udało się pobudzić alg do produkowania większych zarodników bądź wypuszczania ich częściej do środowiska, dlatego pozyskiwana z nich galaretka pozostaje jednym z najcenniejszych składników kosmetyków.