Delalia Kolczasta
Delalia Kolczasta | |
---|---|
Rodzaj | Kwiat/Owoc/Sukulent |
Występowanie | Tereny suche. Płaskowyż Tarjanow, Wyżyna Alajska |
Rzadkość | Pospolita |
Spis treści
Wygląd
Delalia należy do rodziny sukulentów. Osiąga wysokość nawet do 4 sążni. Zgrubiałe liście otacza woskowata skórka, aksamitna i przyjemna w dotyku, pokryta jest jednak długimi kolcami. Kwiaty delalii są niezwykle delikatne, przez swoje cienkie, różowe płatki. Rozwinięte pąki mieszczą się na otwartej dłoni. Owoc natomiast jest wielkości pięści, posiada jasnoróżową, gładką i grubą skórkę. W środku znajduje się zbity miąższ i ciemna pestka rozmiarowo pasująca do połowy kciuka. W smaku owoc jest bardzo soczysty i smakuje równie słodko, jak pachnie.
Właściwości
Liście po usunięciu kolców i odpowiednim przekrojeniu stosowane są do okładów na uszkodzoną skórę - jako środek antyseptyczny, przeciwzapalny i przyspieszający gojenie. Owoce natomiast są niezwykle pożywne i obfite w wiele witamin, a także dobrze nawadniają organizm. Zdają się cennym skarbem dla strudzonych wędrowców. Można je ugotować, upiec lub spożywać na surowo. Znajdują szerokie zastosowanie kulinarne i cukiernicze. Robi się z nich soki, syropy, konfitury i przeciery. Z kolei kwiaty delalii najczęściej wykorzystywane są jako aromatyzujący dodatek do tradycyjnych herbat. Stanowią również dobry materiał do produkcji kosmetyków takich jak perfumy, olejki czy kremy.
Występowanie
Ten sukulent, doskonale przystosowany do życia w warunkach utrudnionego dostępu do wody dlatego spotkać go można na terenach blisko pustyń i na innych terenach suchych. Najliczniej występuje na Wyżynie Alajskiej i Płaskowyżu Tarjanów.
Informacje dodatkowe
Na wschodzie Alaranii niezwykle popularnym przysmakiem są słodkie bułeczki z nadzieniem z owoców delalii.