Amaryn Halabardnik

Z Grymuar
Wersja z dnia 16:46, 11 wrz 2021 autorstwa Niara (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj
Amaryn Halabardnik

Roslina amaryn halabardnik.jpg

Rodzaj Zioło
Występowanie Tereny górzyste i skaliste Alaranii
Rzadkość Pospolita

Wygląd

Amaryn to niewielkie zioło o łodyżkach dorastających do jednej dłoni wysokości. Posiada charakterystyczne, igiełkowe, giętkie listki, a także czerwone, podłużne owoce, które pojawiają się po okresie kwitnienia. Kwiaty Amarynu są bardzo drobne i posiadają płatki o granatowym odcieniu. Pojawiają się jednak na nie dłużej niż kilka dni, przez co łatwo można je przeoczyć. Roślina rośnie dziko w kępach po maksymalnie dziesięć osobników. Posiada bardzo krótkie korzenie ze względu na typ podłoża na jakim występuje. Amaryn Halabardnik posiada bardzo specyficzny, silny zapach. Jest on gęsty, pikantny, balsamiczny, z delikatnym tchnieniem cytrusów, wyjątkowo chłodny i orzeźwiający, przypominający aromat lasu iglastego. Woń ta roznosi się na dalekie odległości szczególnie w okresie kwitnienia, ponieważ służy roślinie jako wabik na specjalny typ owadów, które zapylających roślinę.

Właściwości

Amaryn Halabardnik jest rośliną trującą. Można jednak pozbyć się trucizny z liści, poprzez wysuszenie ich. Owoce Halabardnika stosuje się do produkcji nalewki. Wywołują one początkowo zwyczajne pieczenie w przełyku, podobne do efektu jaki występuje przy spożyciu mocnych trunków. Następnie uczucie to przeradza się w silną zgagę i utrzymuje się przez długi czas stopniowo przybierając na sile. W pewnym momencie organizm zaczyna się bronić i dochodzi do wymiotów. Jest to jednak ostatni etap agonii, ponieważ częściowo strawiona substancja połączona z kwasem żołądkowym wywołuje poparzenia w przełyku. Ofiara owocu Amarynu umiera najczęściej po kilku godzinach, z silnym bólem brzucha i przełyku, najczęściej z wysoką gorączką, czasem w konwulsjach, rzadko z toczącą się z ust pianą lub krwią. Efekt działania substancji można jednak zniwelować jeśli w odpowiednio szybkim czasie poda się antidotum, lub zastosuje się odpowiednie zaklęcia. Można też spowolnić działanie trucizny poprzez podanie mleka lub tłuszczu w dużej ilości. Owoc nie posiada zapachu, a w smaku jest delikatnie kwaskowaty, dlatego trudno go wykryć.

Świeże listki i łodyżki Amarynu również są toksyczne. Z powodu właściwości zawartych w nich toksyn często Halabardnika nazywa się "diabelskim zielem". Objawy zatrucia nie pojawiają się od razu po spożyciu. Po kilku godzinach najczęściej występuje biegunka i torsje, jednak równie dobrze mogą to być zwykłe bóle brzucha. Następnie kiedy żołądek poradzi sobie z trawieniem, objawy ustępują całkowicie. Toksyna natomiast trafia do krwioobiegu, w którym wywołuje istne spustoszenie. Ofiara często może nawet nie być świadoma, że coś się z nią dzieje, ponieważ w pierwszej kolejności dochodzi do nikłego zaburzenia świadomości. W tym samym czasie można zaobserwować przyspieszony rytm serca, a także problemy z oddychaniem. Uszkodzone w znacznym stopniu zostają wątroba i nerki. W pewnym momencie, kiedy stadium rozwoju jest na odpowiednim poziomie, dochodzi do utraty przytomności. Ofiara może zacząć gorączkować, co jest pozytywnym objawem, sugerującym, że organizm jeszcze walczy i wciąż jest nadzieja na ratunek. Zgon następuje najczęściej kilka dni po spożyciu, jednak w zależności od zdolności metabolicznych, agonia może się wydłużyć nawet do dwóch tygodni. W przypadku świeżych liści i łodyg Amarynu znacznie trudniej jest powstrzymać efekty trucizny. Istnieją sposoby na odpuszczanie krwi i rytuały oczyszczające, jednak są one bardzo wymagające i skomplikowane. Najlepszym, jednak niepewnym sposobem jest wywołanie silnych wymiotów, tak aby organizm pozbył się z żołądka całej zawartości. Niewielka ilość toksyny może zostać zneutralizowana przez organizm, dlatego metoda ta może okazać się pomocna, jeśli zostanie zastosowana odpowiednio wcześnie.

Toksyna zawarta w liściach i łodyżce rośliny może zostać usunięta. Zanika ona całkowicie w procesie suszenia. Wystarczy zaledwie kilka dni, by śmiertelnie niebezpieczne ziele zmieniło się w wyjątkowo aromatyczną przyprawę. Suszone liście Amarynu posiadają niezwykłe walory smakowe i zapachowe. Zawarte w nich olejki eteryczne posiadają gęsty, pełny i orzeźwiający, balsamiczny zapach, który przełamuje cytrusowe nuta, połączona z iglastym, orzeźwiającym posmakiem.

Występowanie

Amaryn Halabardnik występuje głównie na terenach górzystych i skalistych. Jest przystosowany do niskich temperatur, jednak z powodzeniem można go hodować w doniczce, w dowolnym klimacie. Dziko roślina ta wybiera miejsca, w których profil glebowy jest ubogi, najlepiej otoczony skałami. Wyrasta w kępkach po maksymalnie dziesięć osobników. Ziele jest hodowane na terenach całej Alaranii, ze względu na swoje bezcenne walory smakowe i estetyczny wygląd. Często stanowi element dekoracyjny wnętrz, jednak znacznie częściej sądzi się go w ogródkach, w celu późniejszego zasuszenia.

Informacje dodatkowe

Nazwa wzięła się z legendy o niebieskookim strażniku, który został otruty rośliną, jednak jego szatański charakter sprawił, że nawet silna toksyna nie była go w stanie unicestwić.

Atalas Roślin
Zioła Amaryn Halabardnik - Aruwian - Azodia Księżycowa - Kocie Ziele - Tiarella Mroźna - Żołądnik Różowy - Zawijak Jaskrawy
Kwiaty Czernidło Smocze - Ćmówka Pumeksowa - Delalia Kolczasta - Dultea - Dzwonek Szczelinowy - Gealia Bantrachae - Grzybienie Ogniste - Gwendolline - Koniczyna Tęczowa - Kosie Nadrzewne - Lilia Żałobnica - Lilie Kamienne - Limfea - Lotos Krwawiący - Ludizja Seledynowa - Merahia Czerwona - Nenufar Lodowcowy - Oset Świetlikowy - Peonia Słoneczna - Pierwiosnek Niary - Płacząca Lilia - Puchowiec Snoprzędny - Róża Adriońska - Róża Wulkaniczna - Różowogłówka - Tul Różany - Vinthirs - Zmrocznik Miododajny - Zapominajka Wonna - Złudny Dzwonek - Zmierzchnik Zębatek - Zwiastuniec
Drzewa Acacia Vampirica - Drzeworost Ognisty - Grab Mangrowy - Jodła Ametystowa - Kakaowiec Kosmatek - Kakaowiec Wełnisty - Klon Acero - Krwawy Kasztan - Owijak Świętek - Persymona Burgundowa - Sasafrzan Złotawy - Syrenie Drzewo - Śniące Drzewa - Śpiewająca Czereśnia- Taluna-Nala - Trupogryz Wężowij - Widmowa Wierzba - Wierzba Wisteriowa - Wiśnia Eravallska - Magnolia truchelnica
Krzewy Cisojałowiec Żywotnikolistny - Dzwonnik Jałowcowy Czarny - Dziurdzioch Stepowy - Evanerba - Konopie Dziesiętne - Krzew Illthu - Piekielny Cierń - Wawrzyn Cmentarny
Owoce Bananowiec Aksamitny - Blefaśnik Batonowy - Carlloletki - Groniec Wiśniowy - Jagody Wulkaniczne - Jeżyna Karmazynowa- Kumkwat Nerkowcowy - Malina Senna - Smocze Grona - Skrętnik Jagodowy
Grzyby Kania Szafirowa - Karminiak Purpurzec - Klekoczki Księżycowe - Krogulczyk Relvański - Latarnia Bagienna - Mleczaj Skałokrusz - Muchomorek Szpakowy - Pieprznik Mieliźniak - Purchawczak Gwiaździsty - Rydz Mydelnik - Zieleńce Szkieletowe - Żwirek Osadny
Wodne Algi Amano - Eufyra Syrenia - Wodnogrona
Inne Jemioła Smocza