Jagody Wulkaniczne
Jagody Wulkaniczne | |
---|---|
Rodzaj | Owoce |
Występowanie | Góry Słoneczne, Archipelag Farrahin |
Rzadkość | Ekstremalnie rzadkie |
Spis treści
Wygląd
Krzew jagody wulkanicznej jest niski, osiąga wysokość około dwóch stóp, za to rozrasta się na około cztery stopy. Jest rośliną ekspansywną i pokrywa duże połacie runa leśnego. Do owocowania jednak potrzebuje specjalnego podłoża, jakim są m.in. żyzne ziemie wulkanicznych gleb w lasach u podnóża Gór Słonecznych. Te tereny są pierwotnym siedliskiem jagód. Kwitną dwa razy do roku, a ich drobne kwiaty przybierają delikatny, różowy odcień. Dojrzałe owoce są drobne i mają ciemnoniebieski kolor. Liście z kolei są bardzo twarde, duże i błyszczące, podobnie jak większość tropikalnych roślin.
Właściwości
Jagody są luksusowym owocem, począwszy od tego, jak skomplikowana jest ich hodowla aż po ich przyrządzanie. Są bowiem trujące, a w zasadzie trujące są same pestki. W środku jagody nie znajduje się jednak gniazdo nasienne, jak w większości owoców, a kilka malutkich pestek jest rozpuszczonych w miąższu. Ze względu na ich rozmiar i fakt, że rozpuszczają się w ustach nie jest możliwe fizyczne usunięcie pestek i jedzenie samego miąższu. Dlatego, aby można było je spożyć po zerwaniu są one moczone w wywarze z odtrutką przygotowaną z kwiatów kozy drzewnej. Dzięki temu, owoc nie jest już trujący. Pestki, które pozostają w środku charakterystycznie „strzelają” w ustach. Stąd również nazwa rośliny - oprócz faktu, że krzewy porastają wulkaniczne gleby, „wybuchają” w ustach, co nasuwa skojarzenie z erupcjami wulkanicznymi. Miąższ ma słodki, lekko cierpki, ale nie mdły smak. Służą do przygotowywania sosów, czy deserów. Najdroższym napojem, jaki przygotowuje się z jagód, jest czerwony szampan (czerwone wino musujące). Przy fermentacji nasiona tworzą gaz, który łaskocze podniebienie i dodaje wyjątkowości trunkowi. Jagód można również użyć jako trucizny, jednak żeby zabić dorosłą osobę, musi ona zjeść garść lub dwie owoców. Z reguły przy pierwszym kontakcie z rośliną, przez charakterystyczne „strzelające” nasiona potencjalna ofiara wie, z jakim owocem ma do czynienia. W mniejszej ilości trucizna powoduje nudności, zawroty głowy, halucynacje, biegunkę, gorączkę lub torsje.
Występowanie
Krzew w naturalnym środowisku żyje na glebach wulkanicznych w terenach tropikalnych, głównie u podnóża Gór Słonecznych i na Archipelagu Farrahin. Jest również hodowany w specjalnych szklarniach w ciepłym klimacie, przez rodziny szlacheckie czy kupieckie, które handlują tymi owocami. Należy specjalnie sprowadzać do nich wulkaniczną glebę, lub nawozić popiołem i smoczym łajnem.
Informacje dodatkowe
Przed odkryciem alchemiczek z Nimerin jagody były uzyskiwane wprost z żołądków Gavrieli Imbuzi. Hodowcy głodowali zwierzęta, które następnie karmili owocami, aby je zabić i wypatroszyć, pozyskując w ten sposób zdatne już do spożycia jagody. Na szczęscię nikt nie praktykuje już tak brutalnych tradycji, ale nie wykluczone, że bardzo stare roczniki czerwonego szampana mogły zostać przygotowane jeszcze w ten okrutny sposób.