Kocie Ziele
Kocie Ziele | |
---|---|
Rodzaj | Zioło |
Występowanie | Cała Alarania |
Rzadkość | Pospolita |
Spis treści
Wygląd
Kocie Ziele to duży krzak osiągający nawet do dwóch i pół sążni. Ulistnienie jest bogate, ciemnozielone i matowe o podłużnym kształcie z karbowanym brzegiem. Na spodniej stronie znajdują się gruczoły odpowiedzialne za wydzielanie intensywnego zapachu.
Właściwości
Kocie Ziele jest jedną z podstawowych przypraw która cieszy podniebienie tak samo szlachty, jak i chłopstwa. Ma miły i słodkawy zapach o lekko pikantnym posmaku. W postaci ususzonych, startych liści świetnie komponuje się jako dodatek do dań mięsnych, jak i jarskich. Poza dobrym smakiem roślina dodatkowo poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. W niektórych zakątkach kontynentu wierzy się także, że działa antydepresyjnie. Posiada również jedną cechę okrytą złą sławą - świetnie maskuje aromat trucizny.
Występowanie
Kocie Ziele występuje na terenie całej Alaranii, doskonale przystosowuje się do bardzo ciepłych, jak i zimnych klimatów. nie rośnie w zasadzie tylko na terenach pustynnych i w krainach wiecznego śniegu. Najbardziej pospolite jest w klimatach pośrednich, umiarkowanych, umiarkowanych chłodnych i ciepłych. Można je spotkać od Morza Perłowego, przez Szepczący Las, po Port Solny.
Informacje dodatkowe
Nazwa zioła nie wzięła się znikąd. Liście wytwarzają specyficzny zapach bardzo przyjemny dla kotów. Kiedy gdzieś w pobliżu rośnie kocie ziele wokół niego zawsze znajduje się stadko kotów, zjadających liście czy ocierających się o nie w akompaniamencie przymilnego mruczenia. Dlatego właśnie bardzo istotnym jest, aby zanim przeznaczy się je do spożycia upewnić się, że liście są dokładnie umyte. W końcu nigdy nie wiadomo czy jakiś bezpański kocur nie oznaczył krzaka jako swoją własność.
Na dalekim zachodzie wielu podróżników kadzi swoje ubrania dymem z kociego ziela. Wierzy się, że przez swój intensywny zapach odstrasza węże, pająki i skorpiony.
Kocie Ziele jest jedną z tych roślin, która stanowi nieodłączny element wyposażenia każdego truciciela. Noszona niczym talizman na szczęście maskuje podejrzane aromaty wywarów i eliksirów o śmiercionośnym zastosowaniu. Dodatkowo przez swoje powszechne zastosowanie, nie tylko kulinarne, ale i medyczne, często nie wzbudza niczyich podejrzeń.