Arturon: Różnice pomiędzy wersjami
(Nie pokazano 3 pośrednich wersji utworzonych przez tego samego użytkownika) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | {{Specyfikacja państwa | Arturon | Środkowa część wybrzeża Morza Cienia | [[Ludzie]] | Monarchia dziedziczna | Królestwo | + | {{Specyfikacja państwa | Arturon | Środkowa część wybrzeża Morza Cienia | [[Ludzie]] | Monarchia dziedziczna | Królestwo| Herb = [[File: herb_arturon.png | 350px ]] | Flaga = [[File: flaga_arturon.png ]] |
}} | }} | ||
{{Opis państwa | | {{Opis państwa | | ||
− | |||
| Władza = | | Władza = | ||
'''Ustrój''': monarchia dziedziczna. | '''Ustrój''': monarchia dziedziczna. | ||
Linia 28: | Linia 27: | ||
'''Miasta Sojusznicze''': [[Fargoth]]. | '''Miasta Sojusznicze''': [[Fargoth]]. | ||
+ | | Kuchnia = | ||
+ | Arturon bywa utożsamiany z targowiskiem, a co za tym idzie jest to miejsce, gdzie najłatwiej kupić coś do jedzenia bezpośrednio na ulicy, z przenośnych kotłów i od drobnych sprzedawców specjalizujących się w prostych daniach, które łatwo spożywać w biegu. Popularne są tutaj na przykład bułki nadziewane pieczonym mięsem, warzywami i szczodrze polewane aromatycznymi sosami. Paszteciki z przeróżnymi nadzieniami również można tutaj kupić na każdym rogu, a kto nie boi się ubrudzić sobie rąk podczas jedzenia, może spróbować potraw z kaszy, makaronu bądź ryżu, które smaży się tutaj w głębokich patelniach z przeróżnymi dodatkami, głównie jednak z warzywami i ostrymi przyprawami sprowadzanymi na statkach - takie specjały je się palcami ze zwiniętych w rożek albo łódkę liści palmowych. Mniej brudzące są szaszłyki z warzyw, mięsa bądź ryb, pieczone nad węglami bądź gotowane na parze. Ryby w Arturonie je się zarówno pieczone, wędzone, duszone, jak i na surowo, często z sosem ze sfermentowanych sardeli pochodzącym z Trytonii. Najświeższe ostrygi skrapia się jedynie sokiem z cytryny albo odrobiną octu i zjada prosto z muszli, a równie popularne kalmary piecze się na ruszcie albo nadziewa i gotuje w sosie, zaś na straganach podaje się je usmażone w lekkim cieście na bazie piwa, usmażone na głębokim tłuszczu. | ||
+ | |||
+ | Desery w Arturonie, tak samo jak dania wytrawne, również można kupić na ulicy od kramarzy. Najbardziej rozpoznawalne są drobne pączki - nie większe od orzecha włoskiego - obtaczane w aromatyzowanych cukrach i zamorskich korzennych przyprawach. Oprócz nich piecze się tutaj rożki, które później nadziewa się kremem i świeżymi owocami, a także smaży grube wafle, które najlepiej smakują polane syropem. | ||
+ | |||
+ | W Arturonie pije się ajran - napój na bazie jogurtu i wody, przyprawiony odrobiną soli, który bardzo orzeźwia i doskonale komponuje się z tutejszą kuchnią. Z tego rejonu nie pochodzą żadne znane alkohole, pija się jednak wiele trunków z importu, zwłaszcza tych zamorskich. | ||
+ | |||
| Ciekawostki = | | Ciekawostki = | ||
Arturon to jedno z największych i zarazem najwcześniej wzniesionych miast portowych Środkowej Alaranii. To tutaj kwitnie handel morski z odległymi i egzotycznymi miejscami. | Arturon to jedno z największych i zarazem najwcześniej wzniesionych miast portowych Środkowej Alaranii. To tutaj kwitnie handel morski z odległymi i egzotycznymi miejscami. | ||
}} | }} |
Aktualna wersja na dzień 23:37, 3 sty 2020
Arturon | |
---|---|
Położenie | Środkowa część wybrzeża Morza Cienia |
Mieszkańcy | Ludzie |
Ustrój | Monarchia dziedziczna |
Spis treści
Władza
Ustrój: monarchia dziedziczna.
System władzy: królestwo.
Władca: król Artur XI Rob.
Rodzina królewska: poślubiona krajowi, współmałżonka królowa Eldramia z Valladonu, dziedzicy: syn Tryd Rob, córka Katrenna Rob.
Wielopoziomowy pałac, otoczony kolumnadą oraz aleją posągów. Każdy posąg przedstawia obywateli miasta, którzy w sposób wybitny przysłużyli się jego rozwojowi. Pałac posiada ogromny park, zdobny głównie w drzewa iglaste, stąd charakterystyczne ciemnozielone mundury wojska, oraz ciemnozielone zdobne złotą nicią szaty królewskie z herbem posiadającym gałązkę sosny.
Ustrój polityczny
{{{Ustrój}}}
Herb i flaga
{{{Herb}}}
Siedziba władcy
{{{Siedziba}}}
Ubiór
{{{Ubiór}}}
Architektura
{{{Architektura}}}
Geografia
Położenie: północny-zachód kontynentu, środkowa część wybrzeża Morza Cienia.
Miasto wzniesione zostało na wysokim klifie, u stóp którego - na szerokiej plaży - rozciąga się dzielnica portowa. W mieście dominuje bogata zabudowa. Jest ono też często utożsamiane z targowiskiem, gdyż dosłownie wszędzie można zauważyć stoiska kupców. Handel doprowadza do rozkwitu miasta, powodując rozbudowę domostw, pomników i świątyń dla bożków morza i handlu. Miasto posiada wiele willi w różnych stylach architektonicznych. Z reguły są to posiadłości bogatych rodzin przyjeżdżających tu z różnych części kontynentu podczas sezonu balowego. Arturon to obok Nowej Aeri i Fargoth jedno z największych centr handlowych Alaranii.
Wojsko
Dobrze rozwinięta flota. Doświadczeni i dobrze wyszkoleni żołnierze piechoty, idealnie zgrani z oddziałami lekkiej kawalerii. Niewielka ilość łuczników i kuszników. Służba Królewska – dwa odziały służące królowi, odział piechoty i konnicy.
Stosunki dyplomatyczne
Handel: Szlak Żółty, Szlak Niebieski, Szlak Pomarańczowy.
Produkcje (wyroby eksportowe): jedwab, barwniki, tkaniny i płótno, ryby, rośliny wodne, perły.
Stosunki dyplomatyczne: przyjazne z większością pobliskich miast.
Miasta Sojusznicze: Fargoth.
Handel
{{{Handel}}}
Kuchnia
Arturon bywa utożsamiany z targowiskiem, a co za tym idzie jest to miejsce, gdzie najłatwiej kupić coś do jedzenia bezpośrednio na ulicy, z przenośnych kotłów i od drobnych sprzedawców specjalizujących się w prostych daniach, które łatwo spożywać w biegu. Popularne są tutaj na przykład bułki nadziewane pieczonym mięsem, warzywami i szczodrze polewane aromatycznymi sosami. Paszteciki z przeróżnymi nadzieniami również można tutaj kupić na każdym rogu, a kto nie boi się ubrudzić sobie rąk podczas jedzenia, może spróbować potraw z kaszy, makaronu bądź ryżu, które smaży się tutaj w głębokich patelniach z przeróżnymi dodatkami, głównie jednak z warzywami i ostrymi przyprawami sprowadzanymi na statkach - takie specjały je się palcami ze zwiniętych w rożek albo łódkę liści palmowych. Mniej brudzące są szaszłyki z warzyw, mięsa bądź ryb, pieczone nad węglami bądź gotowane na parze. Ryby w Arturonie je się zarówno pieczone, wędzone, duszone, jak i na surowo, często z sosem ze sfermentowanych sardeli pochodzącym z Trytonii. Najświeższe ostrygi skrapia się jedynie sokiem z cytryny albo odrobiną octu i zjada prosto z muszli, a równie popularne kalmary piecze się na ruszcie albo nadziewa i gotuje w sosie, zaś na straganach podaje się je usmażone w lekkim cieście na bazie piwa, usmażone na głębokim tłuszczu.
Desery w Arturonie, tak samo jak dania wytrawne, również można kupić na ulicy od kramarzy. Najbardziej rozpoznawalne są drobne pączki - nie większe od orzecha włoskiego - obtaczane w aromatyzowanych cukrach i zamorskich korzennych przyprawach. Oprócz nich piecze się tutaj rożki, które później nadziewa się kremem i świeżymi owocami, a także smaży grube wafle, które najlepiej smakują polane syropem.
W Arturonie pije się ajran - napój na bazie jogurtu i wody, przyprawiony odrobiną soli, który bardzo orzeźwia i doskonale komponuje się z tutejszą kuchnią. Z tego rejonu nie pochodzą żadne znane alkohole, pija się jednak wiele trunków z importu, zwłaszcza tych zamorskich.
Ciekawostki
Arturon to jedno z największych i zarazem najwcześniej wzniesionych miast portowych Środkowej Alaranii. To tutaj kwitnie handel morski z odległymi i egzotycznymi miejscami.