Menaos
Menaos | |
---|---|
Położenie | Południowo-zachodnie rubieże Szepczącego Lasu |
Mieszkańcy | Ludzie, Elfy |
Ustrój | Monarchia dziedziczna |
Spis treści
Władza
Ustrój: monarchia dziedziczna.
System władzy: królestwo.
Władca: król Stanir Dragoryan.
Rodzina królewska: królowa Tanya Arhibito-Dragoryan potomkowie: Annea Dragoryan, Kirk Dragoryan;
Pałac przepełniony motywami roślin i zwierząt, wkomponowany w imponujący park, z którym tworzy niemal jedność. Znajduje się w samym centrum miasta i jest uważany za jeden z najstarszych budynków w całym Szepczącym Lesie.
Ustrój polityczny
{{{Ustrój}}}
Herb i flaga
{{{Herb}}}
Siedziba władcy
{{{Siedziba}}}
Ubiór
{{{Ubiór}}}
Architektura
{{{Architektura}}}
Geografia
Położenie: południowo-zachodnie rubieże Szepczącego Lasu. Na północny-zachód od Wodospadu Snów.
W mieście przeplata się architektura elfia z ludzką. Z uwagi na granice z Szepczącym Lasem, mieszkańcy często używają drewnianego budulca, szczególnie na podgrodziu. Miasto posiada także drewnianą palisadę, oraz drugą, wewnętrzną z bloków kamiennych. W pierścieniu wewnętrznym przeważają już zabudowania kamienne i nietypowe, szerokie ulice. Z uwagi na licznych elfów zamieszkujących miasto znajduje się tu duża liczba zagajników i parków.
Wojsko
Elfi łucznicy, oraz ludzcy pikinierzy wyposażeni w charakterystyczne, duże, okrągłe tarcze. Razem stanowią groźny zespół. Brak jazdy.
Stosunki dyplomatyczne
Handel: Szlak Niebieski, Szlak Zielony.
Produkcje (wyroby eksportowe): medykamenty, odczynniki chemiczne.
Stosunki dyplomatyczne: sprzymierzone z elfimi królestwami.
Miasta Sojusznicze: Danae, Kryształowe Królestwo.
Handel
{{{Handel}}}
Kuchnia
Kuchnia Menaos jest przede wszystkim kojarzona z indykiem. Z mięsa tego ptaka produkuje się wiele wędlin i przetworów, na huczne okazje tutejsi mieszkańcy faszerują go przeróżnymi nadzieniami (tradycyjnie z kaszy i drobiowych wątróbek) i pieką w całości. Często piecze się go z warzywami, przez co są one uduszone w mięsnym sosie. Mniej popularnym, lecz nadal rozpoznawalnym daniem są klopsy z wieprzowiny i czerstwego pieczywa gotowane w sosie pomidorowym, bądź koperkowym, które najczęściej jada się samodzielnie ewentualnie ze świeżym chlebem.
W okolicach Menaos, na granicy Szepczącego Lasu, rośnie wiele dębów, z których żołędzi produkuje się mąkę. Jest ona podstawą nie tylko przy wypiekaniu chleba, ale również wykorzystuje się ją do deserów, w tym przede wszystkim ciasta biszkoptowego o charakterystycznym orzechowym aromacie oraz cienkich placków z miodem przypominających grube naleśniki. Spożywa się je również jako przekąskę po uprzednim upieczeniu w żarze, jak ziemniaki czy kasztany.
Menaos nie produkuje żadnego alkoholu na eksport, kilka lokalnych browarów produkuje jednak popularne w tym kraju piwo białe, które należy do piw zbożowych i ma charakterystyczny cytrusowy aromat, gdyż w procesie warzenia dodaje się do niego kolendrę, skórkę cytrusów, a nawet imbir. W zachodniej części kraju króluje cydr i wina owocowe domowej produkcji.
Ciekawostki
1. Menaos to miast w którym obok siebie żyją ludzie i elfy. Jest to przyczyną licznych sporów, które jednakże na szczęście udaje się zwykle rozwiązać na drodze pokojowej.
2. Żona króla okazała się być kobietą z charakterem, odmawiając przyjęcia nazwiska męża po ślubie. Wywołała tym niemały skandal. Po osiągnięciu kompromisu, wykorzystała nazwisko dwuczłonowe, czym zachęciła do podobnych gestów inne arystokratki wychodzące za mąż.