Akkedis

Z Grymuar
Skocz do: nawigacja, szukaj
Akkedis

Bestia akkedis.jpg

Grupa Jaszczurkowate
Nastawienie Neutralne
Odżywianie Owocożerne
Występowanie Lasy umiarkowane i tropikalne całej Alaranii
Populacja Wysoka

Wygląd

Akkedisy do złudzenia przypominają małe jaszczurki, z tą różnicą, że posiadają skrzydła podobne do smoczych. To małe istoty mają rozmiar jednej pędzi. Ich skóra jest niezwykle delikatna w kolorze słonecznego pomarańczu. Nie są istotami półeterycznymi jakby się mogło wydawać. Ich ciało, a właściwie skóra i wszystko co znajduje się pod nią jest lekko przeźroczyste. Posiadają długi ogon zwężający się ku dołowi. Od zwykłych jaszczurek odróżniają je także uszy, które wyrastają po obu stronach głowy. Niektórym mogą przypominać one rogi. Są jaśniejsze od reszty ciała i przybierają kolor żółty. Ich oczy mają różne barwy, od zielonego, przez piwny aż do żółtego. Mają cztery krótkie łapki z niewielkimi pazurami. Ich skrzydła są stosunkowo małe, ale i tak dzięki nim potrafią latać.

Z pleców wyrastają im sterczące "łezki" w kolorze skóry, Podobne wyrostki można dostrzec na ich głowie. Ich liczba waha się od trzech do siedmiu. Spełnią one funkcję pewnego rodzaju narządu mowy. Wprawiając je w wibracje, akkedisy potrafią wytwarzać fale dźwiękowe dzięki którym komunikują się z swoimi krewniakami, często tworząc w ten sposób sieć wczesnego ostrzegania. Potrafią przekazywać za ich pomocą wiele różnych informacji i posiadają swój własny, choć bardzo prymitywny język, przypominający trzepot owadzich skrzydeł.

Odżywianie

Akkedisy są owocożerne. Jedzą najróżniejsze owoce najczęściej te leśne, takie jak jagody, poziomki, jeżyny. Ich ulubionym pokarmem są jednak porzeczki. Zarówno te czarne, jak czerwone i żółte. Potrafią również wyjadać miąższ jabłek, czy gruszek, a nawet śliwek. Nie jedzą arbuzów, ponieważ ich zęby nie są nie są dość silne, by przegryźć grubą skórkę. Akkedisy żyją nie tylko w klimacie umiarkowanym, ale także w dżungli. Tam żywią się bananami, granatami, pomarańczami, czy nektarynkami. Nie mogą jeść orzechów, wszystkie ich odmiany są dla akkedisów trujące.

Zachowanie

Akkedisy żyją w lasach, zarówno tych liściastych, jak i tropikalnych. Stronią od ludzi, rzadko można je zobaczyć. Nie przepadają po prostu za towarzystwem humanoidów. Żyją w koronach drzew, tylko żerując sfruwają do krzewów i roślin, ale po jedzeniu wracają na górne gałęzie. Ich nastawienie wobec ludzi jest neutralne. Nie boją się ich, ale unikają kontaktu.

Informacje dodatkowe

Akkedisy żyją w stadach liczących od 10 do nawet 40 osobników. Młode rodzą się z jaj. Samiczka akkedisa składa przeważnie od 3 do 5 jajek. Mieszkają w gniazdach w koronach drzew, zbudowanych z gałązek. Tam opiekują się wyklutym potomstwem. Młodymi zajmuje się zarówno matka jak i ojciec. Akkedisy są monogamistami i łączą się w pary na całe życie. Samica składa jaja raz w roku, rodzice opiekują się potomstwem przez 5 miesięcy, potem młode są w stanie samodzielnie latać i zdobywać pożywienie. Budują także własne gniazda. Młode zazwyczaj bardzo szybko tworzą nowe stada. Akkedisy nie nadają się na zwierzęta domowe, samotne, czy nawet w parach, ale bez swojego stada umierają.

Bestiariusz
Gady Elomoto Gnuśny - Prosiór Bydłojad - Żółwiszcze Olbrzymie
Gryzonie Arratoi - Lotki - Szczurek Łąkolubny - Szczurodziej - Usypiacz Północny
Jaszczuropodobne Akkedis - Karnotaur Rogaty - Melkhii - Smok z Eriantur - Jajołap Gruchacz - Jaszczurzec Kaktusowy - Muchogryz Tęczowiec - Zauropod - Szarżownik Szkarłatny
Jeleniowate Amano - Ariates Hira - Delaine - Erimalai - Fot-hun - Irmis - Łosiojeleń - Megaloceros - Varrao
Koniowate Arklys - Aterragis - Equolius - Goryloń - Groziryk Zebrowaty - Ithillien - Jednorożec - Mglak Zmorooki - Pegaz - Nietopyrnik Gawroni -Tarpaniec Niedźwiedzi - Wisieniec Rafgarski - Zebrzyniec Uparciuch - Złoty Koń Sharijski - Zuva Solarna
Kotowate Gepard Olbrzymi - Homotherium - Irbis Thargornski - Igrys - Iring - Koya - Lampart Sariański - Lew Stepowy - Machairodus - Namur - Rysiec Marmurkowy - Smilodon - Tygrys Sprężyniec - Vilinder - Vulgris
Łasicowate Borsuk Północny - Undira
Nieumarłe Kościej - Rodoptak
Nosorożcowate Bezrożec - Elasmotherium - Nosorożec Włochaty - Storczykorożec Trawiasty
Niedźwiedziowate Czarnodźwiedź Miodojad - Vettippu - Xsiang Mao
Owady Osa Wulkaniczna
Pająki Arachnidea - Arlekin Purchawka - Karaczaniec Złotoszpony - Krwistogrzbiet - Martwiak Fioletowy - Pająk Drzewny - Różoworyjec Tentegośnik - Yanma Szafirowa
Psowate Anubis Sori - Gilis Grafitowy - Refur Leśny - Wężowy Pies - Wiewiórożer Lazurowy - Wilk Mgławicowy - Wilk Zielony - Wilkor - Zielisek Błonkoskrzydły
Ptakowate Burung - Gryf - Gil Karmazynowy - Lintu - Mamutak - Mikropapużka Limonkowa - Pouakai - Simia - Strachopiór - Telstari - Wróbel Iydyjski - Yaghaan
Roślinopodobne Aarkid - Aphylla - Baie - Cierniowiec Różanogłowy - Fung Leśny - Odri - Zahra
Słoniowate Mastodont Leśny - Mamut Eravalski - Mamut Simavu - Mamut Włochaty - Mikrosłonik Motyloskrzydły - Słonik Irrasilski - Słoń Kerendirski
Szczerbaki Glyptodon Pancerny - Inersuna - Leniwiec Papuzi - Pławileń Burawy - Wielkozwierz Theryjski
Smokowate Ajagar Arkadyjski - Balaring - Hasuyen - Lodownik Jarzębinowy
Świniowate Gackouch - Fajkarz Ryżogrzywy
Wężowate Deep’ressyone - Kaarme - Lunarie - Wielkowąż Plamisty
Wołowate Barabuch - Gavriela Imbuzi
Wodne Dermin - Niguri - Mizu - Rereki - Wybałusz Rybojad
Pozostałe Hipopotam Taliański - Indlulamithi - Kanotis - Kirpi - Makrauchenia - Mea Hua - Nibypies Płowowłosy - Ziewuszka Śnieżna